Smrt Jiřího Pomeje (†54): OSUDOVÉ CHYBY V BOJI O ŽIVOT! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Smrt Jiřího Pomeje (†54): OSUDOVÉ CHYBY V BOJI O ŽIVOT!

Jizva vypadala hrozivě.
Jizva vypadala hrozivě. (Foto Aha! – M. Hykl, D. Kundrát, D. Malík, Facebook.com)

Dva roky sváděl boj o holý život. Podstoupil ozařování, zkoušel hladovku, kývl i na operaci hrtanu. Jiří Pomeje (†54) agresivnímu nádoru ale v úterý podlehl. Stejně jako ve svém životě, kdy kvůli filmu Andělská tvář nasekal milionové dluhy, i při léčbě šlápl vedle. Co ho stálo život?! 

1. Pil jen šťávy

Lékařům se nejdřív nevzpíral a s rakovinou bojoval podle jejich pokynů. Podstoupil 33 ozařování, která mu sežehla hrdlo. Jakmile mu ale oznámili, že je potřeba podstoupit operaci hrtanu, při které by přišel o hlas, vzepřel se a rozhodl se agresivní nádor vyhladovět. S drsnou Breussovou dietou začal 9. listopadu 2017 a 42 dní přežíval jen na bylinkových čajích a zeleninové šťávě. „Je to pekelnej boj! Jsem strašně unavenej jak vycucaná škeble,“ přiznal a postupně zhubl přes 20 kilo.

Sotva však hladovku ukončil, oslabený organismus to nevydržel. Jirku odvezli s těžkým zápalem plic do nemocnice. „Bohužel neměl jet poslední týden hladovky do Špindlu. Tam chytil chřipku, z ní dostal zápal plic a nedostal se do stavu rekonvalescence, která je nutná po absolvování hladovky. Celá léčba se tak přerušila,“ řekl deníku Aha! hercův guru přes dietu Stanislav Dvořák. Začátkem loňského roku pak bohužel zjistil, že rakovina nezmizela, a za pět minut dvanáct kývl na odstranění hrtanu. Bohužel příliš pozdě...

2. Utápěl se v alkoholu

Po poropuštění z nemocnice začal čím dál častěji sahat po flašce. „Každou chvíli jsem doma objevila zašitou flašku. Kromě toho si vždycky na půl hodiny někam odběhl, vrátil se za několik hodin a táhlo z něj třeba víno. Do toho špatně zvládal svou psychiku a bral nějaké prášky, které se na něm také podepisovaly,“ popisovala jeho zubožený stav třetí manželka Andrea Pomeje(30) s tím, že se jeho pití po léčbě rakoviny stále stupňovalo.
Nakonec ho v dubnu 2018 i s dcerou Aničkou (5) opustila. Než se jeho stav zhoršil a zákeřná nemoc u něj znovu propukla, byl jeho nejlepší kamarád a mecenáš Pavel Pásek (51) už rozhodnutý zakročit. „Vážně to takhle dál nejde. On už blábolí. Neví, kde je, co bylo včera. A je to den ode dne horší. Není s ním řeč. Obávám se, že jsem už ve stavu, kdy jsem schopen na svého nejlepšího kamaráda zavolat záchytku a poslat ho do Bohnic,“ prozradil Aha!.

3. Odmítal doktory

Po rozpadu rodiny dál pil a naprosto ignoroval varovné signály vlastního těla. Jiří začal mít v létě problémy s chůzí. A na kontroly do Ústřední vojenské nemocnice v pražských Střešovicích nechodil. Dostalo se to až do fáze, že i pár schodů, které vedly z domu na ulici, zdolával s holí horko těžko a trvalo mu to několik minut. A ani do tamní večerky, do které to měl tak 200 metrů, už nedošel sám. Musel si zavolat taxi.

Situace byla tak vážná, že hercův tatínek Jiří st. (76) dokonce přijel z Českých Budějovic do Prahy, aby s jeho kamarádem Páskem vymysleli, co s Jirkou dál. Jestli ho umístit do psychiatrické léčebny, nebo do nemocnice. „Když ho dáme třeba do Červeného Dvora, nebudou mu tam léčit nohu, která ho šíleně bolí – a nikdo neví, co s ní je. Když ho zase strčíme někam na ortopedii, kde mu budou dávat dohromady tu nohu, tak to nepřežije psychicky, bude mít absťák,“ komentoval nejdřív Pásek, který s Pomeje st. odvezl v listopadu herce do nemocnice na vyšetření CT. A to ukázala, že příčina bolavé nohy je více než vážná.

Zákeřná nemoc se vrátila s ještě větší silou a začala se mu rozlézat po celém těle. Objevila se mu v pánvi, potom znovu v krku... Jiří byl začátkem roku převezen do Nemocnice Na Pleši, kde ale svůj statečný boj v úterý 26. 2. prohrál.

Jak nemoc postupovala...

Květen 2017
Diagnóza lékařů zněla: rakovina hrtanu.

Červen 2017
Podstoupil 33 ozařování.

Listopad 2017
Podle lékařů byla nutná operace, ale on ji odmítl.

Prosinec 2017
Po 42 dnech hladovky dostal těžký zápal plic.

Leden 2018
Souhlasil s odebráním hrtanu a kvůli tomu přišel o hlas.

Březen 2018
Doktoři mu voperovali umělou hlasivku.

Duben 2018
Zhroutilo se mu manželství, protože nedokázal skoncovat s pitím. Manželka ho i s dcerou Aničkou opustila.

Léto 2018
Začala ho bolet kyčel a polykal prášky.

Listopad 2018
Ukrutné bolesti v kyčli ho konečně dohnaly k doktorům, kteří odhalili rakovinu v kyčelním kloubu a metastázy po těle.

Prosinec 2018
Podstoupil pět ozařování pánve, od další léčby bylo ale upuštěno.

Leden 2019
Z nemocnice byl převezen do soukromého sanatoria na Pleš, kde se často starají o pacienty s rakovinou v terminální fázi.

Nejlepší kamrád Pavel Pásek: Jirkovy poslední minuty

Když nad Jiřím Pomeje (†54) všichni zlomili hůl, Pavel Pásek (51) při něm vždy stál a byl u něj v posledních chvílích života. Deníku Aha! popsal, v jakém stavu byl herec před tím, než ho uvedli do umělého spánku.

Pomeje trávil poslední týdny svého života v Nemocnici Na Pleši, kde se starají o onkologicky nemocné pacienty. „Byl jsem za ním v neděli a byl v neskutečné formě. Dokonce jsme spolu řešili Kameňák a Jirka se těšil na další natáčení. Pořád mi říkal, že se po dlouhé době cítí tak odpočatě a čistě jak už dlouho ne,“ zavzpomínal Pásek. „Odcházel jsem s tím, že si druhý den zavoláme a dořešíme to. V pondělí mi jeho táta volal, že ho museli uvést do umělého spánku,“ dodal. Pak už mu Jirkův táta zavolal, že je konec. „Odešel mi kamarád, kterého jsem miloval,“ dodal producent, který včera s rodinou zesnulého řešil pohřeb.

Herec s produkcí neuspěl: Andělská tvář mu zničila život

Měl spoustu snů. Ten o tom, že bude úspěšným producentem, začal Jiří Pomeje (†54) snít v roce 2000. Toužil po slávě a velkém balíku a obojí mu měl přinést film Andělská tvář.

Pomeje do svých velkolepých plánů zahrnul i svou tehdejší manželku Míšu Kuklovou (50). „Z tebe bude hvězda světového významu a já pro nás vydělám miliony,“ kasal se Jirka nadšeně. „Tenhle film nám úplně změní život,“ tvrdil. V tom jediném se nemýlil. Snímek ve stylu červené knihovny pronásledovala od začátku smůla. Rozpočet byl 70 milionů a Jirka poprvé v roli producenta si ukousl příliš velké sousto. Peníze sháněl po troškách, což byl kámen úrazu. Oslovil i Státní fond na podporu a rozvoj české kinematografie, který mu poskytl bezúročnou půjčku v částce osmi milionů. Peníze měl vrátit do osmnácti měsíců od premiéry. Byl přesvědčený, že příběh je kasovní trhák, kýval na všechno, bral všechny nabídky.

Zklamání

Přitom už začínalo peklo. Největší sponzor, který slíbil 20 milionů, cukl tři dny před první klapkou. Za kostýmy a ubytování herců a za další technické nezbytnosti ale už Pomeje vydal 10 milionů korun. Začal vytloukat klín klínem. „Vzal jsem si všechny návštěvnosti filmů Zdeňka Trošky. Na každý přišlo nejméně čtyři sta tisíc lidí. Tak jsem si řekl, že když by Andělskou tvář navštívilo aspoň tři sta tisíc diváků, tak je to zaplacený, a rozhodl se to risknout,“ zdůvodňoval tehdejší rozhodnutí dále se zadlužit Pomeje.

Zůstaly dluhy

Davy diváků zůstaly pouhým snem, Andělskou tvář vidělo 75 000 lidí, a to na splacení dluhů nestačilo. Sny o filmovém trháku vzaly zasvé, Jiřímu Andělská tvář navždy zničila život. U soudu sice vyvázl s podmínkou, ale měl exekuci a bylo jasné, že ho dluhy budou pronásledovat až do poslední chvíle. V roce 2005 šel do konkurzu, nic jiného mu nezbývalo. V průběhu dvanácti let všechny peníze, které vydělal, dostala správkyně konkurzní podstaty.

Nezapomenutelné role... 

1987
Dotyky

1988
Čekání na Patrika

1989
Muka obraznosti

1989
Jestřábí moudrost

1994
Detektiv Martin Tomsa

1995
Playgirls

1999
Hanele

2013
Kameňák 4

Bezvadný kluk odešel předčasně

Michaela Kuklová (50), první manželka
„Jirko, děkuju za všechno hezké, ale i za to těžké. Zůstalo mnoho krásného. Odpočívej klidně. Především z pohledu mámy nedokážu vyjádřit, jak moc je mi to líto...“

Jaroslava Obermaierová (72), herečka
„Znali jsme se hrozně dlouho z dabingu. Jirka byl moc fajn kluk, šikovný, pohodový, pořád žertoval. Je mi moc líto, že nad ním ta hydra zvítězila.“

Jiří Krampol (80), herec
„Je to strašně nespravedlivé, vím jak moc se těšil na svoje první dítě a jak byl nadšený, když se mu narodila dcera. Tak dlouho na otcovství čekal, a ani si ho pořádně neužil.“

Josef Kokta (61), podnikatel
„Škoda, Jiří, nechť je ti zem lehká.“

Dagmar Patrasová (62), herečka
„Byl to moc fajn kluk, je to strašná nemoc. Je mi líto jeho dcery Aničky.“

 Marta Jandová o smrti Pomeje (†54): Polykám slzy...

Video se připravuje ...



Přečtěte si
mbmb
1. 3. 2019 • 05:50

mbmb
1. 3. 2019 • 05:47

mord-super Most debilita pro primitivecky

haha
28. 2. 2019 • 21:35

Tak umřel Jirka Pomeje a všichni soudí jeho ženu....nutí mě to k zamyšlení, Jiřího je mi líto ALE... první ženu Míšu, stály jeho dluhy barák po rodičích ... Láska jak hrom . Jiří ji vyznává v TV lásku,jak mu zachránila pomalu život ,kolik síly se vejde do 165cm ,nicméně láska vyprchá ,dluhy chlast a rokenrol a potkal Ivetu.....další láska jak hrom ,Jiří teatrálně hází snubák do Vltavy.....svatba s Ivetou na dluh ...exekutor jim zabavil snubáky....přijel na bílým koni, ona za princeznu ,tyatr jak blázen ....ALE....zatajil dluhy Ivetě a ta po několika exekucich poslala Jirku k vodě ....A na scénu přichází Andrea.... do TV se dávají rozhovory ,jak byla Iveta Děsná,ale sAndreou ...,s tou je to top.... Jiří měl ohromné osobní kouzlo ,byl snílek a parťák úžasný společník ...v překladu ....Jiří byl okouzlující, Krásnej chlap ,co stavěl vzdušný zámky ...,.který jsou mimochodem k hovnu,věčně nalitej,a bez koruny..,,,....a ani nemoc mu neukázala, jak žít dál .Dál chlastal ,Andrea ho živila a po několika pokusech o nápravu opustila ....pravda milence si mohla nechat na potom ,ale co to uz dnes změní ?Kolik toho jedna ženská unese?a kde měl rodiče ?uprimně? Ja myslela,že je sirotek ...a najednou taťka dává rozhovory do tisku...proč nesoudite i je?proč mu oni nepodali pomocnou ruku?jako milující rodina ?Jirka byl úžasný dabér ,průměrný herec ,okouzlující chlap ,ale někdy je to setsakra málo ...,,,,kdo žil s ožralou ...byť okouzlujícím,s plným zadkem dluhů ,tak pochopí a vy ostatní moralisti ,si zameťte před vlastním prahem .A ty Jirko ,měj se tam kde jsi fajn

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.