Špitál, kde leží Pomeje: Primářka vyřkla šokující fakta | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Špitál, kde leží Pomeje: Primářka vyřkla šokující fakta

Jiří Pomeje
Jiří Pomeje (David Kundrát)

Jiří Pomeje (54) už od loňského roku bojuje s další rakovinou, tentokrát s rakovinou kostí. Jeho stav je natolik vážný, že se ho rodina rozhodla umístit do Nemocnice Na Pleši, kde umí s těžce nemocnými pacienty pracovat a mají tam dostatečný komfort. Primářka onkologického oddělení této nemocnice poskytla redakci expres.cz rozhovor.

Nemocnice Na Pleši je novým domovem bývalého dabéra, který už delší dobu bojuje se zákeřnou rakovinou. Hádáme, že zařízení, ve kterém Pomeje pobývá, mu prospívá, zázraky ale neumí ani tam a primářka onkologického oddělení vyzradila i smutnou statistiku.

„Naše onkologické centrum má dvě lůžková oddělení s celkem 55 lůžky, denně je v provozu i onkologická ambulance a stacionář pro aplikaci chemoterapie… Léčíme dospělé pacienty se všemi typy tzv. solidních nádorů (tedy ne „rakovinu krve“) ve všech stadiích… Bohužel dochází k tomu, že i přes veškerou snahu se nedaří onemocnění zastavit nebo celkový zdravotní stav pacienta neumožňuje specifickou onkologickou léčbu. Vždycky se dá ale něco dělat, můžeme ovlivnit projevy nemoci, komplexním přístupem a podpůrnou léčbou zlepšit kvalitu života. Je ale také nesmírně důležité s pacientem správně a otevřeně komunikovat, to v Čechách vnímám jako velký problém…

U časných stadií jsou výsledky léčby velmi dobré, pacienti podstoupí chirurgický výkon, často následuje chemoterapie nebo ozařování, pacienti jsou úplně vyléčení a mohou se poté vrátit naplno do života, zůstávají nadále samozřejmě v pravidelném sledování.

Pokročilá nádorová onemocnění jsou bohužel stále nevyléčitelná. V posledních letech však přibývá mnoho nových léků, které umožní podstatné prodloužení života s nemocí, u některých diagnóz i v řádu let, takže je to onemocnění nevyléčitelné, ale často léčitelné… Vzhledem k tomu, že se snažíme o pacienty starat po celou dobu jejich nemoci, poměrně hodně z nich je v naší péči i v terminální fázi a přes 200 pacientů ročně u nás umírá,“ svěřila se v rozhovoru primářka Kateřina Jirsová. Ačkoliv je tedy Jiří Pomeje v dobrých rukou, není jisté, jak jeho příběh dopadne.

 Pomeje se začal léčit, ale... Je to hovado a nezodpovědný pacient, říká mecenáš Pásek

Video se připravuje ...



Přečtěte si
amej
23. 1. 2019 • 09:18

Proč mu nedají pokoj? Kdo z nás by o to stál.

hadafan
22. 1. 2019 • 13:34

no jak asi...…..k moři už nepojede.Svíčka dohořívá,bohužel…..

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.