Šest let po smrti Jiřiny Jiráskové (†81): Problémy s dědictvím | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Šest let po smrti Jiřiny Jiráskové (†81): Problémy s dědictvím

Chátrající dům, který patřil rodině Podskalských.
Chátrající dům, který patřil rodině Podskalských.  (Vlaďka Hradská, archiv)

Prvorepubliková vila po Jiřině Jiráskové (†81) a režisérovi Zdeňku Podskalském (†70) už není na prodej. Ještě před rokem a půl si mohli zájemci koupit polovinu domu i se starožitným nábytkem. Včera, v den nedožitých hereččiných 88. narozenin, je vše jinak.

„Dům už byl stažen z prodeje. Prodávala se ho jen polovina, a to je vždy problematické. Zřejmě se majitelé dohodli jinak,“ řekla realitní makléřka. Realitka nabízela půlku domu za 2 miliony 300 tisíc korun. Zájemce, který by chtěl jen půlku bytové jednotky, se ale nenašel. Majiteli dvou ideálních polovin tak stále zůstávají univerzální dědička po Jiráskové Jana Svítivá (63) a Zdeněk Podskalský ml. (61).

Slavná herečka do domu rodiny Podskalských začala jezdit poté, co se dala dohromady s režisérem. Když zemřela, k překvapení mnohých odkázala svoji polovinu své opatrovnici Svítivé a syn režiséra »ostrouhal«. Spoluvlastníci nemohli léta najít společnou řeč, dům zůstal neobydlený a pomalu, ale jistě začal chátrat. Spory o majetek zřejmě nejsou vyřešeny dodnes, protože na vile je vidět jen nejnutnější údržba. Větve, které prorůstaly na cestu, jsou ostříhané díra v plotě neodborně zadrátovaná. Sníh před domem ale nikdo neodklízí. „Režisérův syn sem nejezdí. Jana Svítivá chodí větrat, občas jsou otevřená okna. Přitom ten dům nutně potřebuje pořádnou péči, jinak definitivně zchátrá,“ řekl jeden ze sousedů.

Krásná secesní vila
Dům v centru jihočeské vesničky je z roku 1913. Rodinné sídlo Podskalských postavil režisérův otec spolu s bratrem své mamince. Třípodlažní dům si zachoval historického genia loci. V objektu zůstal starožitný nábytek. Vilka má dvě ložnice, dvě kuchyňky, dvě koupelny, pracovnu, šatnu a několik dalších pokojů. Užitná plocha je 350 metrů čtverečních. Sklepní prostory se skládají z pěti místností, ze sklepa je východ do zahrady, která má rozlohu 712 metrů čtverečních.



Přečtěte si
vuhp
18. 2. 2019 • 13:30

6010 Přesně tak.

6010
18. 2. 2019 • 11:15

O mrtvých jen dobře.Ale stejně si nemohu pomoci nenapsat zde svůj názor.Ač byla Jirásková docela dobrá herečka, tak jako člověk selhala na plné čáře.Napsat půlku domu, který původně patřil rodině Podskalských, kteří si ho postavili vlastníma rukama, cizí ženské, tak to se nedělá.To je vidět že byla postychtivá.Snad ta Svítivá po ní dostala dost, za tu její péči, né? Toto je neřešitelná situace.Bába nebude mít klid v hrobě,tomu věřím.

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.