Slavný režisér Zdeněk Podskalský (†70): Bustu odhalil jeho syn! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 27. dubna 2024

Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav

Slavný režisér Zdeněk Podskalský (†70): Bustu odhalil jeho syn!

Bustu odhalil Zdeněk Podskalský mladší.
Bustu odhalil Zdeněk Podskalský mladší.  (Foto Aha! – Vlaďka Hradská, Jan Škrle)

Tak to stihli! Mistr zábavy a skvělý režisér Zdeněk Podskalský by loni oslavil 100. výročí narození. Maleničtí se rozhodli svého rodáka oslavit. Bustu, která věrně zachycuje režisérovu podobu, odhalil jeho syn, Zdeněk Podskalský mladší, ještě před příchodem Nového roku.

Busta je umístěna před budovou fary, na dohled od kostelíka a malého hřbitova, kde oblíbený režisér spí věčným spánkem. Zdeněk Podskalský mladší neskrýval dojetí. „Otec na Malenice nedal dopustit. Stejně jako on, i já sem jezdím moc rád. On to tu miloval, rád chodil na houby, povídal si s lidmi a oni ho tu měli rádi. Překvapilo mě, kolik jich přišlo, stále ho mají v živé paměti,“ poznamenal. Zavzpomínal také na otcovy filmy. „Mám rád zejména jeho starší práce, kde je vidět skvěle zvládnuté filmařské řemeslo. Patří mezi ně zejména Bílá paní,“ dodal Podskalský ml., který je rovněž režisér. S nápadem uctít svého rodáka přišla obec. Autorem bronzové busty je Kryštof Hošek. „Moc se povedla. Ta podoba je výstižná. Malenice se tak zasloužily o trvalou připomínku tohoto génia české zábavy,“ řekl senátor Tomáš Fiala.

Sedmdesátnice Molavcová i přes riziko pomáhá. A partner Bílé měl nehodu

Video se připravuje ...

Co film, to trhák

Zdeněk Podskalský, partner Jiřiny Jiráskové, se původně chtěl stát hercem, ale kvůli trémě skončil za kamerou. A to bylo správné rozhodnutí. Obohatil českou kinematografii o skvělé filmy. Mezi nejslavnější práce patří Světáci, Kam čert nemůže či filmový muzikál Noc na Karlštejně. Hodně známý je i Kulový Blesk, Křtiny, Trhák a další.

Zdeněk Podskalský – režisér úspěšných lidových komedií i diváckých propadáků

Video se připravuje ...



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.