746 záhadných mrtvol v Česku! Nikdo se k nim nehlásí... | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

746 záhadných mrtvol v Česku! Nikdo se k nim nehlásí...

Mrtvoly byly nalezeny i v popelnici.
Mrtvoly byly nalezeny i v popelnici. (Foto PČR)

Neúcta k mrtvým? V policejní databázi je ke dnešku 746 zemřelých, kteří nikoho nezajímají a nikdo se k nim nehlásí! Většinou se jedná o bezdomovce, ale je mezi nimi i pět novorozenců!

Policejní databáze se naposledy obnovovala 28. března. „Máme 746 záznamů neznámých mrtvých, z toho 473 záznamů na území ČR,“ uvedla mluvčí policejního prezidia Ivana Nguyenová. Zbylých 273 mrtvých jsou záznamy vzniklé na žádostech z ciziny, kdy se předpokládá, že zemřelý v zahraničí je občanem ČR.

„Z celkového počtu je 31 žen. Nejvíce záznamů je pak z Prahy, a to 240. Mezi mrtvými je jedno dítě a pět novorozenců,“ vypočetla Nguyenová.

Nejstarším mrtvým »anonymem« je tělo z roku 1987, jde ale o výjimku. Nebožtíci nejsou starší dvaceti let a většina z nich jsou bezdomovci nebo sebevrahové. „Může se jednat o osoby, které žily na našem území, můžejít o cizince, o osoby, které již nemají žádné příbuzné, kteří by po nich nadále pátrali,“ vysvětlila mluvčí Kriminalistického ústavu Petra Srnková.

Proč se k nim nikdo nehlásí?

Člověka překvapí, že existují těla, která zřejmě nikdy nebudou ztotožněna. Je to ale logické. Jde o skupinu lidí, kteří většinou nemají žádné příbuzné či vrahem je někdo z rodiny. „Jedná se o osoby bez přístřeší, sebevrahy, oběti nešťastných náhod požárů, dopravních nehod a také pravděpodobné oběti násilné trestné činnosti,“ prozradila Aha! mluvčí policejního prezidia Ivana Nguyenová.

Těla se nesmí zpopelnit *Vzorky leží 100 let v archivu

Nález těla, o něhož nemá nikdo zájem, se stává na dlouhou dobu břemenem pro stát. Vzorky ze zemřelých těl použitelné k identifikaci, se musí uchovávat 20 let, poté je vražda promlčena. I po promlčení se ale nevyhazují! Vzorky se převedou do archivu, kde pobudou sto let. Až po uplynutí této doby dojde k likvidaci. Ostatky musí na vlastní náklady pohřbít obec, kde bylo tělo nalezeno. Nikdy se nesmí zpopelnit. Skončí v tzv. mělkém hrobu, aby byla možná případná exhumace.

Novorozeně našli v igelitce

Jedním z případů, kdy se o tělo nikdo nepřihlásil, byl nález mrtvého novorozence v popelnici v pražských Strašnicích. Bezdomovci tam při prohrabávání kontejneru vytáhli igelitku s tělíčkem. Pitva potvrdila vraždu, kdy miminku někdo rozmlátil hlavu zřejmě o zeď. Vrah dodnes nebyl nalezen, sousedé ale tehdy podezřívali podivnou partu narkomanů, která se pohybovala několik měsíců v okolí a jedna z žen byla těhotná.

Co dokáže policie zjistit?

Při absenci informací o mrtvole od příbuzných se pokouší kriminálka ztotožnit tělo zveřejněním podoby zemřelého. Ne vždy je to možné, obzvláště, pokud jsou ostatky nalezeny po dlouhé době. V tu chvíli jsou na řadě odběry DNA v Kriminalistickém ústavu v Praze. Z nich však zjistí policie maximálně pohlaví, protože v minulosti se nebraly vzorky na genetiku ani obětem, ani případným příbuzným. Odhadnout se dají případná zranění či nemoci, kterými člověk za života trpěl.

Postrádáte příbuzného, známého?

Pokud hledáte příbuzného či známého a máte tušení, že by mohl být v policejní databázi neztotožnělých zemřelých, jedinou cestou je nahlásit to na policii. Případný postup už záleží na nich, v případě příbuzenského vztahu vám zřejmě bude odebrána genetická informace na test DNA.



Přečtěte si
dzambulka007
12. 4. 2016 • 18:48

K mrtvému novorozenci se určitě maminka pachatelka hlásit nebude. Mluvčí je moc hezká, ta bude po tomto článku dostávat nabídky k sňatku.

-bello-
12. 4. 2016 • 13:46

99 % těch současných jsou ožralá úkáčka a Slováci, ať pátrají tam Táhnou sem žebrat

mazliva.samicka
12. 4. 2016 • 07:55

To je dobrý...co kdyby si příbuzní třeba po sto letech vzpomněli..

villi
12. 4. 2016 • 05:09

TURISTÉ CHTĚJ CESTOVAT !!! JEN TAK DÁL !!!

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.