Těla plula měsíc po vodě! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 20. dubna 2024

Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra

Těla plula měsíc po vodě!

Záchranný člun se třemi těly plul měsíc po moři.
Záchranný člun se třemi těly plul měsíc po moři. (Foto: Reuters, ara)

Vrak Titaniku leží na dně Atlantského oceánu už 104 let. Přesto se stále objevují nové předměty, které tragédii připomínají – nejen unikátní fotografie, ale i písemná svědectví!

„Plavili jsme se Atlantikem měsíc po té katastrofě a asi 320 km od místa tragédie jsme na moři našli záchranný člun s tlejícími těly dvou hasičů a muže v obleku. Těla byla úplně bílá od soli a mrazu,“ popsal člen posádky lodi Oceanic v dopise z 13. května 1912, který bude v sobotu nabídnut v dražbě spolu s fotografií nalezeného člunu. Podle historiků by mělo jít o úplně poslední záchranný člun, který se od potápějícího Titaniku odrazil.


Na palubě bylo podle svědectví nejmenovaného námořníka nalezeno i několik prstenů – včetně jednoho snubního... Ten patřil Švédce Gerdě Lindell (†30), která zemřela ve snaze doplavat ke člunu. Její manžel Edvard (†36) už v něm seděl a snažil se ji vytáhnout nahoru – její mokrá ruka mu ale vyklouzla a v dlani mu zůstal jen zlatý prsten, který jí sám před oltářem navlékl. Svou ženu ale švédský obuvník o moc dlouho nepřežil, na člunu umrzl a za účelem odlehčení bylo jeho tělo hozeno přes palubu. Asi 12 lidí bylo z tohoto člunu zachráněno a tři, kterým už nebylo pomoci, byli ponecháni svému osudu ve vlnách Atlantiku – dokud jejich rozkládající se těla neobjevila posádka lodi Oceanic...

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.