Temné stránky slavného Mrazíka: Ivánka zavřeli a zemřel v blázinci! A to není všechno... | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 28. března 2024

Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána

Temné stránky slavného Mrazíka: Ivánka zavřeli a zemřel v blázinci! A to není všechno...

Fotografie
Fotografie (internal)

Aby na sklonku roku na televizních obrazovkách chyběla slavná ruská pohádka Mrazík, je v podstatě nepředstavitelné. Přestože děj a každou hlášku známe už téměř nazpaměť, drží si tento nesmrtelný snímek stále vysokou sledovanost. Od natáčení letos uplynulo už neuvěřitelných padesát let, pojďme se tedy podívat na největší tajemství, která ji provázela.

Vyhrála díky louskání ořechů

Roli Marfuši měla slíbenou úplně jiná herečka. „Když jsem ale na konkurzu uviděl Innu Čurikovou, jak přesvědčivě louská lískové ořechy, věděl jsem, že to je přesně ona. Svou favoritku jsem poslal domů,“ zavzpomínal režisér Alexandr Rou.

Svého rozhodnutí málem zalitoval. „Vyžadoval jsem, aby Marfuša byla co nejšerednější, zkrátka daleko ošklivější než Nasťa. Když se Ina uviděla po zásahu maskérech v zrcadle, rozbrečela se a chtěla z natáčení utéct,“ dodal režisér.

Čuriková měla skutečně ze své filmové podoby komplex. Dlouhá léta byla terčem posměchu lidí. „Pohádku jsem viděla jen jednou v životě,“ poznamenala k tomu ruská herečka.


Ženy hrály muže, muži zase ženy…

Nastěnce, kterou ztvárnila herečka Natalija Sedych bylo v době natáčení čtrnáct let. Na konkurz se vydala tajně, bez souhlasu rodičů. Když se o tom dozvěděli, natáčení ji bez milosti zatrhli. „Musel jsem s nimi promluvit a přemluvit je. Jednoduché jednání to nebylo,“ prozradil režisér. Nakonec svolili. Roli v tom hrál i tučný honorář, který jejich dcera měla ve smlouvě uvedený. S hereckým obsazením byly vůbec velké rošády. Babu Jagu hrál muž, dědečka hříbečka zase žena…

Místo jablka cibule

Další komplikací byly finance. V době natáčení, v březnu 1964 nebyl v okolí Moskvy žádný sníh, proto se za ním muselo na poloostrov Kola, který leží u Murmansku, což je až za polárním kruhem… Tím se všechno prodražilo a náklady spolykaly skoro celý rozpočet, který byl na ni vyčleněn. A tak se šetřilo, kde se dalo. Jablko, které Marfuša okusovala pod smrčkem, kde čekala na dědu Mráze, nahradila levnější cibule. V rámci úsporných opatření byla svatební hostina natřena petrolejem, aby herci neujídali…


Tragický osud Ivánka

Eduard Izotov alias Ivan si poseděl tři roky ve vězení. V roce 1983 se totiž pokusil v Moskvě vyměnit nějaké valuty, což se tehdy považovalo za rozvracení devizového hospodářství. Byl mu zabaven veškerý majetek. Osud ho nešetřil ani na zdraví. Herec překonal šest mrtvic, po kterých ztratil paměť. Poslední roky života strávil na psychiatrii, kde i zemřel.

Zajímavosti

Když se Nastěnka měla políbit s Ivánkem, jednalo se o její první polibek v životě.
Zvukové efekty pro film vytvořil Antonín Jedlička. Nejenže nadaboval veškerá zvířata, která se ve filmu objeví (psa, kočku, medvědy, prasata, kohouty), ale dokonce i Marfušina ženicha, který se nakonec rozhodne pro Nastěnku.
Herci během natáčení doslova trpěli. Točilo se v nelidských podmínkách, takže denně mrzli, propadávali se do sněhových závějí, v létě se zase museli koupat v rybníce plném pijavic.


Přečtěte si
mazliva.samicka
29. 12. 2014 • 13:02

Pomlouvání ruských pohádek...novinářskejma ťapinama, to je ještě to nejmenší.....zlo....

anitsalv2012
28. 12. 2014 • 23:04

Paráda-a to hezké na pohádkách je v háji...už jen vám chybí pisálci hrabat se v ho....

mandat
28. 12. 2014 • 20:14

O tomhle se uz psalo, nic noveho. Jen v puvodni zprave bylo Nastence 15 let a Ivanek zmerel na infarkt. Predstavitel carodejnice byl povazovan za homosexuala, tak se rychle ozenil a jeho svatba byla svatba Nastenky a Ivanka ve filmu.

znalec
28. 12. 2014 • 17:53

vůbec pochybuju, že se mělo jednat o jablko, podle ruské literatury obecný lid pojídal chleba, přikusoval cibuli a vše zapíjel kvasem,,,,

baronessa
28. 12. 2014 • 16:14

ale to je přece všecko známé, autor článku sepsal všecko, co kde našel, aby si zajistil honorář Takže nic nového pod sluncem a to s tou cibulí už jsem jinde četla kolikrát

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.