Jak si vychutnat tatarák ... A nedostat tasemnici! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 9. února 2023

Svátek slaví Apolena, zítra Mojmír

Jak si vychutnat tatarák ... A nedostat tasemnici!

Na konci přípravy přidejte vajíčko, nejlépe pasterizované.
Na konci přípravy přidejte vajíčko, nejlépe pasterizované. (Foto Aha! – Mária Rušinová)

Růžový kopeček najemno nasekaného masa ochucený kečupem, hořčicí, drceným kmínem, worchestrovou omáčkou a mletou paprikou a jeho vrcholek korunovaný žloutkem z vajíčka. Stačí jen rozetřít na topinku. Sbíhají se vám sliny? Jenže po takovém jídle si můžete v břiše »pěstovat« nezvaného hosta – tasemnici! Nebo ne? Aha! přináší rady, jak se tatarákem nenakazit!

Už celkem devět lidí z Opavska od minulého týdne trápí tasemnice a další tři čekají na výsledky, zda se parazitem nakazili. Z čeho několikametrovou tzv. tasemnici bezbrannou ve střevech mají? Dali si syrové hovězí maso, zřejmě tatarský biftek. Nejjednodušší je syrové maso zkrátka nejíst a tepelně ho, minimálně při 120 °C, zpracovat. Jenže čas od času někteří z nás chuti na tatarák prostě neodolají. „Nejdůležitější je nechat maso projít mrazem. A také používat pasterizovaná vejce, abyste se vyhnuli i salmonelóze,“ radí majitel pražské restaurace Avion 58 Daniel Válek.


Zamražte a škrábejte...

Maso kupujte čerstvé od důvěryhodného zdroje. Ujistěte se, že prochází veterinární kontrolou.

Že je maso čerstvé a nerozmrazované, poznáte tak, že je růžové. Pokud šedne, ruce od něj pryč.

Než se na syrový tatarák »vrhnete«, nechte ho alespoň dva dny v mrazničce. Tím, že projde –20 až –30 °C mrazem, boubele, bělavé měchýřkyobsahující zárodky tasemnice, mráz nepřežijí.

Při přípravě maso nekrájejte, ani nemelte. „Škrábejte ho ostrým nožem po vláknech. Lehce oddělíte libové maso od tuku a loje,“ vysvětluje kuchař restaurace Avion 58 David Mašín.

Jakmile máte maso naškrábané, přidejte postupně ingredience, které máte rádi. Nesmí chybět worchestrová omáčka, hořčice a kečup. A na závěr na dochucení tataráku použijte pouze pasterizovaná vejce.

Víte, že…

…inkubační doba tasemnice je 3 měsíce?

…tasemnice bezbranná pocházející z hovězího se liší se od té, která žije ve vepřovém tím, že nemá háčky na hlavičce? Dá se tedy snáz vypudit.

…současný poměrně větší počet nakažených je u nás raritou? Její výskyt totiž klesá, v roce 1993 bylo zaznamenáno 93 případů, před rokem jen 6.

Články tasemnice připomínající vařené nudle opouštějí střeva. Někdy se zachytí na spodním prádle nebo se volně pohybují po kůži.
Co je tasemnice?

Plochý červ může v člověku dorůst až 18 metrů, dokonce i více.

Konečným hostitelem je člověk. Tasemnice ale potřebuje část života prožít v těle zvířete, nejčastěji prasat či skotu, která se nakazí z jídla.

Nedostatečně tepelně upraveným masem pak parazita dostane člověk. Že došlo k nákaze, se pozná podle nevolnosti, bolení břicha a hubnutí.

Tasemnice ubírá člověku živiny z potravy.

Zda máte tasemnici zjistíte prohlédnutím stolice, zda v ní nejsou bílé centimetrové ploché články.





Přečtěte si
eremita
17. 4. 2013 • 22:35

 Nesmí scházet cibule, worchester gurmet ignoruje a strávník v restauraci spoléhá na solidního provozovatele. Kdo jiný už by měl být zárukou, že p(o)dávané jídlo je v pořádku? Z prověřeného, legálního zdroje..

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.