PROSTŘENO: Masové výpečky, bramborové špalíčky, zelí podle Soni Čapkové
Typicky české menu si připravila hostitelka Soňa. A že se povedlo! Všem velmi chutnalo a najedli se dosyta.
Masové výpečky, bramborové špalíčky, zelí
Potřebujete
2 kg vepřové krkovičky • 1 cibule • 3 stroužky česneku • 1 lžička hladké mouky • sůl • kmín
Na bramborové špalíčky:
600 g studených uvařených brambor • 1–2 vejce • 40 g hrubé krupice • sůl • hrubá mouka na vál
Na zelí:
1 kg kysaného zelí • hladká mouka dle potřeby • 1 cibule • 1 větší lžíce sádla
Postup:
Opláchnuté maso nakrájíme na kostky, vložíme do pekáče, osolíme a posypeme kmínem. Přidáme na kostičky nakrájenou cibuli a rozetřený česnek, podlijeme vodou a pečeme v troubě. Během pečení maso obracíme, přeléváme šťávou a dle potřeby podléváme. Upečeme dozlatova.
Uvařené, oloupané a vystydlé brambory nastrouháme a zpracujeme se všemi přísadami. Těsto vyválíme na „hady“ a z nich nasekáme špalíčky. Ty zaváříme do vařicí vody, zamícháme ode dna a po vyplutí na hladinu je hotovo. Knedlíčky vyjmeme a promastíme s omastkem z pečeně.
Kysané zelí propláchneme a dáme vařit. Mezitím si v kastrolu osmažíme pokrájenou cibuli a uděláme si jíšku ze sádla a mouky. Nakonec vmícháme uvařené scezené zelí, ještě necháme opatrně orestovat a dochutíme – např. octem, cukrem, solí apod.