PROSTŘENO: Domácí paštika podle Pavly Machové
Příliš mnoho chutí v jednom menu. Tak nějak hodnotili ostatní soutěžící tento výkon. Hostitelka ale všechno srovnala svým vtipem a nadhledem. Neváhala dokonce připravit pravou domácí paštiku z husích a kachních jater.
Domácí paštika podle Pavly Machové
Potřebujete
500 g husích a kachních jater • 1 cibule • 1 palice česneku • 2 stroužky česneku • půl lžičky majoránky • špetka muškátového oříšku • 1 hruška • máslový špek • 4 cl rumu • půl kelímku smetany ke šlehání • 3 lžíce sádla • 3 lžíce másla • 1 svazek řapíkatého celeru • 1 mrkev • 1 zakysaná smetana • snítky zelené petržele • půl lžičky citronu • lžička olivového oleje • sůl • barevný pepř
Postup:
Na paštiku si orestujeme na sádle česnek, cibuli se špekem, přidáme nakrájená a očistěná játra. Nesolíme!
Oloupanou hrušku povaříme ne úplně doměkka a nakrájíme na menší kostky.
Rozmixujeme játra, sůl, pepř, majoránku, muškátový oříšek s půlkou kelímku smetany na šlehání. Do pastovité hmoty přidáme 4 cl rumu, kostky hrušky a zamícháme. Pastu dáme do připravené formy nebo misky, rozpustíme si 3 lžíce másla a 3 lžíce dobrého domácího sádla. Paštiku tím zalijeme, navrch můžeme dát zbytek hrušky a dáme vychladit do lednice nejméně na tři hodiny.
Palici česneku podélně rozřízneme, obě strany posolíme, na pečicí papír dáme pár kapek olivového oleje, vytřeme česnekem a dáme na 20 minut do trouby péct na 180 stupňů Celsia.
Celer a mrkev si nakrájíme na tyčky. Ty máčíme v dipu: do zakysané smetany nakapeme pár kapek citrónu, přidáme trochu nasekané petrželky, sůl, barevný pepř a zamícháme.
Co se tento týden děje v Prostřenu? Podívejte se na video!