PROSTŘENO: Gratinované brambory s panenkou a houbovou omáčkou podle Hany Věrné
Tento týden bude v Prostřeno ve znamení krásných dívek. Jako pátá a poslední se u plotny ukáže II Vicemiss České republiky 2009 Hana Věrná. Nebojácně se vrhne na typickou českou kuchyni a kolegyně překvapí ne zrovna dietním menu.
Gratinované brambory s panenkou a houbovou omáčkou
Potřebujete
Šála vepřové panenky • olej • brambory • smetana • parmazán • žampiony • cibule • máslo • špetka houbového koření • špetka koření na americké brambory • pepř a sůl
Postup
Brambory očistíme, nakrájíme na tenká kolečka a naklademe je do pekáče. Každou vrstvu osolíme, opepříme, případně přidáme koření dle vlastní chuti. Navrch nastrouháme tenkou vrstvu parmazánu a opakujeme, dokud není pekáč plný. Pak všechny vrstvy brambor zalijeme smetanou a nahoru opět nastrouháme vrstvu parmazánu. Dáme péct do trouby asi na 250 stupňů přibližně na hodinku v zakrytém pekáči, ke konci na chvíli odkryjeme, ať se nám udělá kůrčička.
Žampiony a cibuli očistíme, nakrájíme, na pánvi rozehřejeme máslo, až je rozpuštěné, přidáme nakrájené suroviny, které podusíme, přidáme sůl a pepř, špetku houbového koření a necháme dusit doměkka. Ke konci přidáme smetanu, případně dohustíme moukou („francouzskou kuličkou“ nebo možno také lžičkou máčeného škrobu).
Vepřovou panenku si očistíme, dáme na rozpálenou pánev osmahnout ze všech stran, aby se maso zatáhlo. Panenku pak přendáme v pekáči do trouby předehřáté asi na 200 stupňů a necháme dojít přibližně 10 minut, aby zůstala uprostřed hezky růžová. Ke konci panenku osolíme a opepříme, zabalíme do alobalu a necháme chvilku odpočinout. Nakrájíme po vlákně a podáváme s gratinovanými brambory a houbovou omáčkou.