PROSTŘENO: Gratinované brambory s panenkou a houbovou omáčkou podle Hany Věrné | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

PROSTŘENO: Gratinované brambory s panenkou a houbovou omáčkou podle Hany Věrné

II Vicemiss České republiky 2009 Hana Věrná.
II Vicemiss České republiky 2009 Hana Věrná. (FTV Prima)

Tento týden bude v Prostřeno ve znamení krásných dívek. Jako pátá a poslední se u plotny ukáže II Vicemiss České republiky 2009 Hana Věrná. Nebojácně se vrhne na typickou českou kuchyni a kolegyně překvapí ne zrovna dietním menu.

Gratinované brambory s panenkou a houbovou omáčkou

Potřebujete

Šála vepřové panenky • olej • brambory • smetana • parmazán • žampiony • cibule • máslo • špetka houbového koření • špetka koření na americké brambory • pepř a sůl

Gratinované brambory s panenkou a houbovou omáčkou

Postup

Brambory očistíme, nakrájíme na tenká kolečka a naklademe je do pekáče. Každou vrstvu osolíme, opepříme, případně přidáme koření dle vlastní chuti. Navrch nastrouháme tenkou vrstvu parmazánu a opakujeme, dokud není pekáč plný. Pak všechny vrstvy brambor zalijeme smetanou a nahoru opět nastrouháme vrstvu parmazánu. Dáme péct do trouby asi na 250 stupňů přibližně na hodinku v zakrytém pekáči, ke konci na chvíli odkryjeme, ať se nám udělá kůrčička.

Žampiony a cibuli očistíme, nakrájíme, na pánvi rozehřejeme máslo, až je rozpuštěné, přidáme nakrájené suroviny, které podusíme, přidáme sůl a pepř, špetku houbového koření a necháme dusit doměkka. Ke konci přidáme smetanu, případně dohustíme moukou („francouzskou kuličkou“ nebo možno také lžičkou máčeného škrobu).

Vepřovou panenku si očistíme, dáme na rozpálenou pánev osmahnout ze všech stran, aby se maso zatáhlo. Panenku pak přendáme v pekáči do trouby předehřáté asi na 200 stupňů a necháme dojít přibližně 10 minut, aby zůstala uprostřed hezky růžová. Ke konci panenku osolíme a opepříme, zabalíme do alobalu a necháme chvilku odpočinout. Nakrájíme po vlákně a podáváme s gratinovanými brambory a houbovou omáčkou.

Facebook recepty:gallery:false:false:false



Autor:  mpa

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.