Chybí vám i vašim dětem energie? Svačina je základ! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

neděle 25. května 2025

Svátek slaví Viola, zítra Filip

Chybí vám i vašim dětem energie? Svačina je základ!

Fotografie
Fotografie (internal)

Během dne bychom měli sníst pět až šest porcí ve tříhodinových intervalech. Snídani, oběd a večeři si dopřeje většina z nás, ale na přesnídávky často zapomínáme. Svačiny jsou přitom důležité nejen pro dospělé, ale zejména pro školáky. Bez nich to totiž mozku nepálí.

 

Co si dát dopoledne?

Dopolední svačina by měla pokrýt až 15 % denního energetického příjmu. Na plátek sekané s rohlíkem nebo koblihu ale raději zapomeňte. Ideální svačinkou je například plátek chleba potřený máslem nebo tvarohovou pomazánkou s plátkem kvalitní šunky (obsahovat by měla alespoň 90 % masa). Přidat můžete cherry rajčátko nebo nakrájené jablko.

Správná odpolední pauza

Odpolední svačina by měla obsahovat méně sacharidů a celkově by měla tvořit asi 10 % z celkového denního příjmu energie. Pozor na cukry, tělo už nebude mít dostatek času, aby je spálilo. Dospělí by se proto už měli odpoledne vyhýbat ovoci, slazeným mléčným produktům, ale i sladkým cereáliím. Ideální je dát si zeleninový salát s krajíčkem vícezrnného nebo celozrnného chleba, kvalitní šunkou, zauzenou vepřovou pečení nebo plátkem uzeného lososa.

Tipy na zdravé svačinky

Chutnají prckům i dospělým

Labužníkův sendvič

Potřebujete:

Celozrnný chléb pochoutkový Penam • lučina • rajče • plátek uzeného lososa • pažitka • snítka kopru


Postup:

Plátek chleba lehce potřeme lučinou, bohatě posypeme čerstvou pažitkou, přidáme plátek rajčete a lososa stočeného do ruličky, přidáme snítku kopru a nakonec uzavřeme sendvič druhým plátkem chleba.


Šunkové chlebíčky

Potřebujete:

Celozrnný žitný chléb •  žervé • plátky šunky •  lístky polníčku na ozdobení

Postup:

Celozrnný žitný chléb nakrájíme na čtvrtky, potřeme větším množstvím žervé, poklademe plátkem šunky a dozdobíme lístkem polníčku.

Mozzarellové tajemství

Potřebujete:

Celozrnný chléb slunečnicový •  mozzarella  • 1 rajče • sušená bazalka •  česnek •  olivový olej • sůl


Postup:

Plátek celozrnného slunečnicového chleba lehce potřeme oloupaným stroužkem česneku, poklademe na plátky nakrájenou mozzarellou, kterou lehce osolíme, na ni přidáme kolečka rajčete, završíme jemnými plátky česneku, lehce posypeme bazalkou a nakonec vše zakápneme olivovým olejem. Zapékáme v troubě při 170 stupních Celsia cca 10 minut.

 

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.

Známé celebrity
Agáta Hanychová • Anna K. • Anna Slováčková • Artur Štaidl • Bolek Polívka • Dagmar Havlová-Veškrnová • Dagmar Patrasová • Daniela Písařovicová • Dominika Gottová  • Eva Burešová • Eva Samková • Felix Slováček • Filip Blažek • František Ringo Čech • Hana Gregorová • Hana Zagorová • Helena Vondráčková • Hynek Čermák • Iva Kubelková • Ivana Gottová • Iveta Bartošová • Jakub Prachař • Jan Čenský • Jan Kraus • Jana Adamcová Nováková • Jana Boušková • Jaroslava Obermaierová • Jiří Bartoška • Jiří Krampol • Jiřina Bohdalová • Jitka Čvančarová • Josef Kokta • Karel Gott • Karel Šíp • Kate Middleton • Kateřina Brožová • Libor Bouček • Linda Rybová • Lucie Bílá • Lucie Borhyová • Lucie Šafářová • Lucie Vondráčková • Lukáš Vaculík • Mahulena Bočanová • Marek Eben • Marta Kubišová • Martin Dejdar • Michal David • Monika Marešová-Poslušná • Ondřej Gregor Brzobohatý • Pavla Tomicová • Petr Janda • Rey Koranteng • Sára Affašová  • Sara Sandeva • Simona Krainová • Štefan Margita • Taťána Kuchařová • Tatiana Dyková • Tereza Kostková • Tomáš Plekanec • Václav Neckář • Veronika Arichteva  • Veronika Gajerová • Veronika Žilková • Vojtěch Dyk • Vojtěch Kotek • Zdeněk Pohlreich • princ George • princ Harry