Senátní volby jsou za námi: 6x volební NEJ! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 29. března 2024

Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt

Senátní volby jsou za námi: 6x volební NEJ!

Fotografie
Fotografie (internal)

Jako ze zlého snu se z víkendového druhého kola senátních voleb probouzí pravice. ODS utrpěla největší porážku za poslední roky, smutek drží také TOP 09. Vítězem je naopak CSSD, která nyní může společně s KSČM a jedním Zemanovcem znepříjemňovat vládní koalici život. Samotní komunisté přesto skřípou zuby. Do druhého kola voleb šli se dvanácti kandidáty. Senátorem se z nich však stal jen jediný. Sečteno a podtrženo: Pravice má teď paradoxně historicky nejnižší počet senátorů. A není to jediné volební NEJ!

NEJstatečnější žena

Nejstatečnější ženou Senátu je exministryně zdravotnictví Daniela Filipiová (ODS). Porvala se s osudem, když na vysoké škole za strašných bolestí ochrnula a po neúspěšné operaci vrozené vady míchy skončila v roce 1986 na vozíku. Nyní v nelítostném souboji rozdrtila výrazným rozdílem 62,42 % ku 37,57 % protikandidáta Jiřího Dolejše. A ačkoliv je členkou poražené ODS, získala absolutně nejvíce hlasů. Ve druhém kole jich dostala 19 284, což je téměř trojnásobný počet než v kole prvním.

NEJvětší překvapení

Postaral se o něj komunista Jiří Dolejš. Klání s Danielou Filipiovou (ODS) v Praze 8 sice prohrál, ale je historicky prvním kandidátem KSČM, který v hlavním městě zvítězil v prvním kole voleb do Senátu a postoupil do druhého. Měl šanci stát se prvním komunistickým senátorem v Praze.

NEJvětší zklamání

I když komunisté zůstali na svém, prožívají největší zklamání. Po výrazném úspěchu v krajských volbách a prvním kole těch senátních si dělali velké naděje. O senátorské křeslo se jich ve druhém kolem utkalo hned dvanáct. Většinu z nich ale čekal drsný propad. Prošel jen jediný - Václav Homolka v Chomutově.

Krajské volby 2020: Veškeré informace naleznete zde>>

NEJexotičtější senátor

Poprvé v dějinách usedne do českého Senátu »Japonec«. Tomio Okamura (NK), který má české občanství, ale narodil se v Tokiu moravské matce a japonsko-korejskému otci, zvítězil ve Zlíně. Získal 66,23 % hlasů. Netají se tím, že v lednových prezidentských volbách zaútočí i na Hrad.

NEJvětší zoufalec

Bývalý předseda sněmovny Miloslav Vlček (ČSSD). Před dvěma lety se zesměšnil při vysvětlování, proč lobbuje za dotaci 25 milionů pro svého poradce. Vaz mu zlomila i 2,5milionová půjčka od svého asistenta, kterému vrátil jen 1,1 milionu, navíc údajně v papírovém pytlíku. Vlček ostrouhal, do Senátu nejde, korunu všemu nasadil zoufaleckým poděkováním voličům na svém webu »Děkuji a jinak máte, co jste chtěli«.

NEJdrtivější vítězství

Procentuálně nejdrtivější vítězství zaznamenal nezávislý kandidát a bývalý šéf Fondu životního prostředí Libor Michálek (KDUSZPIR), který v obou kolech porazil Stanislava Křečka (ČSSD). Michálek získal 74,39 % hlasů, zatímco Křeček jen 25,6 %. Lidé zřejmě ocenili, jak se Michálek snažil rozkrýt korupci v řadách ODS.

Autor:  vet

Přečtěte si
kochan
22. 10. 2012 • 11:35

Musíš být dobréj krétén

radar666
22. 10. 2012 • 10:44

No,já si myslím,že ani nevěděla o čem mluví.Naučila se jen scénář od Novy a za slušný prachy(které mimochdem TV NOVA při podobných akcích nabízí) odříkala.Normální člověk by tohle nemohl ani vypustit z pusy.I když i vyjímky se najdou.

zadnice
22. 10. 2012 • 10:38

Nic proti tomu, nemoc jí nepřeji. Jinak ale je to "tvrdá pravičačka" papá Klause a tomu odpovídají i její názory. Ministriní zdravotnictví byla proto, že má zkušenosti z pobytů v nemocnicích. Tomu říkám kvalifikace. No ale to má u nás většina "ministrů" a proto to jde s námi takhle s kopce!!!

radar666
22. 10. 2012 • 10:38

A zase se vesele lže.Paní senátorka jaksi zapoměla čtenářům říci,že k volebnímu úspěch ve 2 kole ji hlavně pomohlo to,jak si v bulváru postěžovala,že ji příznivci a voliči KSČM atakují a vyhrožují.Kecy,kecy,kecy!Žádný důkaz ovšem nedodala.Velmi dobře totiž ví,jak jsou na podobné věci voliči citliví a tak toho zneužila.U modrých ptáků ale nic nového,že!

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.