Lékárnu máte ve spižírně: Podívejte se, jak léčí běžné potraviny!

Už máte dost polykání prášků, injekcí, proklepávání u doktorů a posílání od jednoho specialisty ke druhému? Trápí vás zuby, kuří oka? Píchá v zádech, bere žlučník? Loupe vás v kolenou, raší bradavice a neumíte se jich zbavit? Nevzdávejte to, naděje umírá poslední. Zkuste si vzpomenout na rady našich babiček, zajděte pro medikamenty do spíže. To je apatyka nade vše. Zkuste. A věřte! Protože i víra léčí…
Na rýmu, kašel i nevolnost: Zázvor!
■ Kořen zázvoru je všelék. Podporuje trávení. Tlumí nevolnost, zažívací obtíže, bolesti hlavy.
■ Je dobrý proti nervozitě.
■ Dezinfikuje, likviduje záněty a horečku.
■ Pomáhá proti astmatu, vysokému tlaku, nemocem jater a údajně také proti rakovině.
■ Ideální proti zánětu vaječníků a slinivky.
■ Žvýkání čerstvého zázvoru tiší bolest zubů.
■ Zázvorové koupele a čaj pomáhají při chřipce, nachlazení i alergiích.
Co jste možná nevěděli...
■ Obsahuje éterické oleje, zázvorovou silici a štiplavě ostrou látku zvanou gingerol.
■ Snižuje hladinu cholesterolu v krvi a v játrech a zvyšuje produkci žluče.
■ Pomáhá při bolestech hlavy a stavech napětí.
■ Ale pozor – to zdaleka není vše – zázvor je totiž vyhlášeným afrodiziakem!
Tip: Čaj ze zázvoru. V litru vroucí vody rozmíchejte lžičku nastrouhaného zázvoru (můžete i více, ale pozor, zázvor je aromatický až pikantní), kousek skořice a tři hřebíčky a pět minut vařte. Odstraňte koření a nechejte vychladnout. Přidejte med a citron.
Modřiny: Cibule!
Obklad z mixu nastrouhané cibule s malým množstvím soli je ideální proti modřinám. Má protizánětlivé účinky.
Co jste možná nevěděli
■ Cibule snižuje srážlivost krve, je dobrá jako prevence proti trombóze.
■ Rovněž čistí zažívací orgány, vyhání střevní parazity, odstraňuje nervozitu a nespavost, snižuje krevní tlak.
■ Prospívá při zánětu ledvin, léčí chřipku, nachlazení a kašel, vypuzuje jedy z organismu.
■ Pravidelná konzumace cibule v jakékoliv formě zabraňuje vzniku arteriosklerózy.
■ Cibule snižuje hladinu glukózy v krvi, proto se doporučuje i diabetikům.
Tip: Štiplavé aroma cibule lze zmírnit. Několik minut budeme oplachovat pod tekoucí vodou a pokapeme ji citronovou šťávou. Ten, kdo má žaludeční vřed nebo gastritidu, měl by cibuli jíst vařenou nebo pečenou. Je možné pít i vzniklý vývar.
Pro »citlivky« je tu cibulový sirup: Uvařte cibuli nakrájenou na kolečka. Potom ji rozdrťte na kaši a přidejte několik lžic medu nebo nerafinovaného cukru. Nebo cibulová voda: Připravuje se tak, že se nasekaná syrová cibule namočí na několik hodin do vody.
Jak nabradavice: Banánová slupka!
Přiložte banánovou slupku na místo s bradavicí. Je to sice slizké, takové rozblemcané, ale pomáhá to.
■ Jak na to? Vždy po večerní koupeli nohou přiložte na bradavice vnitřek z banánové slupky a zafixujte obinadlem.
■ Banán nechte na bradavici působit přes noc. Po týdnu bude bradavice měkčí a zmizí bolest.
■ Po dvou týdnech se bradavice viditelně scvrkne.
■ Po šesti týdnech banánové kúry bradavice zcela zmizí.
Bolesti kloubů: Zelí!
■ Zelí má vysoký obsah vitaminů a fytonutrientů, které chrání tělo. Proti bolestem kloubů pomáhá zelný obklad. Jak na to? Vezmeme si dva až tři velké listy a klouby zabalíme. Tento obklad je možno používat i během dne, jen je dobré ho přibližně třikrát vyměnit, anebo se můžeme léčit přes noc.
■ Zelí je možno využít i v lázni, na což potřebujeme povařit dvě hlávky ve vodě, kterou poté přelijeme do vany a přidáme i listy zabalené do plátěného pytlíčku – koupeme se půl hodiny.
Tip: Dalším užitečným pomocníkem mohou být semínka hořčice. Dvě vrchovaté lžíce semen semeleme na prášek a zalijeme litrem teplé (nesmí být vařící) vody. Zamícháme, odložíme na pět minut, znova zamícháme a namočíme do tekutiny gázu, kterou přiložíme na bolavé klouby. Po čtvrt hodině zábal rozmotáme, gázu propláchneme, znovu namočíme a znovu přiložíme. Celý proces bychom měli opakovat přibližně čtyřikrát. Léčba kloubů tímto způsobem by měla probíhat každý den, dokud nás nepřestanou trápit.
Co jste možná nevěděli...
■ Jednou z důležitých rolí fytonutrientů je antioxidační činnost, tedy ochrana těla před škodlivými a nestabilními molekulami kyslíku, známými jako volné radikály.
Na bolest zubů: Křen!
■ Dejte si párek s hořčicí a samozřejmě s nastrouhaným křenem! Nejlepší je český selský. Ještě lepší japonský wasabi. Anebo nedělní pečeni připravte s křenovou omáčkou. Křen se totiž chová jako anestetikum, tlumí zánětlivý tlak.
■ Nastrouhaný křen je dobrý také na zánět dutin, proti nachlazení, rýmě. Silnější povahy konzumují, slabší nátury volí obklady, přikládají jej na postižená místa.
■ Křen také povzbuzuje činnost žaludku a střev, zvyšuje tlak krve, čistí krev, působí mírně močopudně, obklady zevně při zánětech a bolestech revmatického nebo nervového původu
Co jste možná nevěděli...
■ Křenové placky (1 díl křenu, 1 díl tuku, 5 dílů mouky) mohou pomoci při omrzlinách, ztuhlých svalech, revmatismu a zánětu sedacího nervu.
■ Šťáva z křenu smíchaná s bílým vinným octem je prostředkem k zesvětlování pih.
■ Kořen křenu namočený v mléce slouží jako pleťové mléko.
Tip: Při nachlazení je skvělý křenový sirup. Připravuje se následovně: nastrouhaný či na kolečka nakrájený křen se prosype cukrem a již za několik hodin pustí léčivou šťávu. Pozor! Dlouhodobě může dráždit ledviny.
Kuří oka a plíseň na nohou: Ocet!
■ Slijte ocet s vodou ve stejném poměru a denně na půl hodiny ponořte nohy do této lázně na 15 minut.
■ Ocet ničí kvasinky a plísně. Po této lázni nechte nohy oschnout a ošetřete je vhodným hydratačním krémem. Ten kůži zároveň mírně promastí a zmírní pocení.
■ Také jablečný ocet pomáhá proti šíření bakterií plísní.
Tip: A pomůže i vždy užitečná cibule. Rozkrojíme ji na polovinu a vložíme do sklenice s octem. Po osmi hodinách odeberte z cibule jeden plátek a přiložte na kuří oko. Zbývající cibule nechte dále v octu. Každý další den přikládáme další šupinku cibuli máčené v octě. Kuří oko nejprve zbělá a později se začne odlupovat.