S Nedělním Aha! na skok do roku 1938: Vlezte s námi do bunkru! I Praha měla před válkou své opevnění! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 16. dubna 2024

Svátek slaví Irena, zítra Rudolf

S Nedělním Aha! na skok do roku 1938: Vlezte s námi do bunkru! I Praha měla před válkou své opevnění!

Jan Krinke, muž, který se o vojenský skansen ve Smečně stará, předvádí, jak se s kulometem pracovalo.
Jan Krinke, muž, který se o vojenský skansen ve Smečně stará, předvádí, jak se s kulometem pracovalo. (Aha! – Martin Pekárek)

Je to turistická atrakce okukovat bunkry, představovat si, jak to chodilo ve válce. Fanoušci betonových pevností, vybudovaných před 2. světovou válkou na území Československa, mají stále co objevovat. Pohraniční bunkry měly sloužit na obranu proti fašistickému Německu, nikdy nebyly použity.

Kromě těchto objektů na »čáře« byly zřízeny i bunkry na obranu hlavního města – tzv. Pražská čára. Jeden z těchto renovovaných a plně vybavených betonových kolosů je k vidění ve Smečně nedaleko Kladna, přímo u zámecké zdi. Právě na státní svátek 28. 10. bude letos naposledy otevřen pro veřejnost.

Vybavení bunkru zabralo několik let

Vojenský nadšenec Jan Krinke si bunkr z roku 1937 ve Smečně pronajal od armády ještě před listopadovou revolucí. Z původního snu, vidět autenticky vybavený bunkr na vlastní oči, se stala skutečnost. Díky jednomu kladenskému pamětníkovi si během let obstaral na vlastní náklady dobové zbraně i vybavení a v současné době je bunkr ve Smečně nejvěrněji vybavený lehký vojenský objekt u nás.

Už není majetkem armády, ale města. Jan Krinke s občanským sdružením Vojenský skansen Smečno se o bunkr a vojenskou expozici stará. „V době, kdy jsem s obnovou bunkru začal, tady byl konec světa. Zkrátka skládka. Vše bylo zarostlé a bunkr plný betonu a kamení,“ vzpomíná pan Krinke na perné začátky. Vojenskou památku dával do pořádku s manželkou a pomáhali mu místní kluci.

Po škole přijeli na kole a podávali kameny nebo vynášeli rozbitý beton. „S armádou jsem tenkrát podepsal smlouvu, že kdyby si případně dělali na bunkr nárok a jednou ho chtěli nazpět, nebudu si činit nárok na své investice a uvedu vše do původního stavu.“

Zřejmě se sichrovali… Co kdyby vypukla válka…? Naštěstí se tak nestalo. „Na opětovném zabetonování ale naštěstí netrvali. Na vojenské správě přitom ani nevěděli, kde nějaké bunkry ještě vůbec stojí,“ vybavuje si rovněž Jan Krinke. Za zmínku stojí, že o existenci křovinami zarostlého bunkru nevěděli ani někteří ze zdejších starousedlíků.

Pražská čára (1936 – 1938)

Vnější obrana Prahy neboli tzv. Pražská čára byla linie na obranu hlavního města. Začínala u Mělníka a končila u Slap. Čítala asi 830 objektů a v září 1938 byla téměř hotová. Od Mělníka po Slapy stál tedy zhruba každých 100 až 300 metrů jeden objekt. Díky kapitulaci však nebyly využity. Již v červnu 1939 nastoupily první německé pracovní čety na likvidaci pevnůstek na tzv. Pražské čáře.

Z původního počtu pražské linie tak zbylo kolem pětačtyřiceti bunkrů. Ušetřeny zůstaly jen ty objekty, pro které existovaly pádné důvody, že nemohou být odpáleny zevnitř. Například dráty vysokého napětí nad bunkrem či budovy nebo památky v jeho blízkosti.



Přečtěte si
britva
22. 10. 2012 • 00:06

moc hezký. to jsou fakt nadšenci, klobouk dolů

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.