Český brusič Swarovski: Právě uplyne 150 let od narození světově uznávaného výrobce šperků a proslavených kamínků! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Český brusič Swarovski: Právě uplyne 150 let od narození světově uznávaného výrobce šperků a proslavených kamínků!

Daniel Swarovski (1862 – 1956).
Daniel Swarovski (1862 – 1956). (Profimedia.cz, ara)

Blyštivá cetka, jen kousek sklíčka; pravda pěkně vybroušeného, hezky se v tom křišťálku láme světlo. Ale že z toho celý svět padne na zadek? Možná to Daniel Swarovski tušil. Byl vizionář. Nesmírně pracovitý podnikatel, umělec. Věděli jste vůbec, že tvůrce luxusní bižuterie byl Čech? Ve středu to bude 150 let, co se narodil v Jiřetíně pod Bukovou (tehdejším Georgenthalu) v Jizerských horách.

Jeho šperky, křišťály a kamínky, to je světová extratřída! Náušnice, přívěsky, brože, čelenky, cokoli od Swarovského, to je trendy. A není to drahé... Za tisícovku máte parádní náušnice, za pětistovku přívěsek.

Jenže s jeho kamínky se dají dělat i divy.

Když jimi oblepíte luxusní mercedes a prodáte ho Japoncům, inkasujete miliony. Třeba jen taková mrňavá vanička pro pejska s křišťály od Swarovského přijde na 800 tisíc. Křišťálky měl našity na rukavicích i Michael Jackson. Po jeho smrti se prodávaly za dva, ale i za osm milionů korun!

To otec ho vycepoval

Jak to, že český brusič se svými kamínky a šperky dobyl svět? Byl nejlepší z učedníků pana Swarovského. Byl totiž jeho synem a otec na něj měl, jak už to bývá, mnohem větší nároky.

Tatík byl majitelem menší fabriky na broušení skla, ovšem Daniel už v jednadvaceti strčil do kapsy všechny brusiče na Jablonecku a Čechy mu byly najednou malé. Učil se i v Paříži a ve Vídni.

Chtěl být jako Edison

Na veletrhu ve Vídni, fascinován důmyslnými stroji Siemense a Edisona, uvažoval už o vlastní technologii a v roce 1892 si nechal patentovat první vynález. Přesný brus, jehož nože opouštěly kamínky třpytivé jako brilianty. Dál to šlo jako po másle. Netoužil konkurovat otci a starým sklářům a brusičům a vydal se do Wattensu. Tehdy jsme byli RakouskoUhersko, prostě jen přesídlil na jižní výspu monarchie. Pronajal si starou továrnu, kterou později koupit a přestavěl.

Nejdou cetky? Vyrobíme dalekohled…

Měl jasné důvody. V okolí Innsbrucku nebyl sklářský průmysl ještě tak rozvinutý a cítil šanci být první. Mohl pro své stroje využívat energie z alpských bystřin a řek. A měl blízko do módních center v Itálii a hlavně do Paříže.

Postavil si k brusírně vlastní sklárnu, vodní elektrárnu, patentoval si nejpřesnější brusné kotouče na sklo. Byl opravdu vizionářem. Swarovski svými kamínky začal později pošívat látky, šňůrky, klobouky. Dokonce vlastní patent na tkaní látky přímo s křišťály… Spolupracoval s nejvyhlášenějšími návrháři, vymýšlel a neustále zlepšoval. Když přišla válka a lidé neměli o parádu zájem, přeorientoval se pohotově na výrobu optiky do mikroskopů a dalekohledů. Dělal i lampy a reflektory.

Kýč? Ne, prostě styl…

Kupodivu díla s jeho kamínky ještě nikdo neoznačil za kýč nebo nevkus. Prostě se počítá s tím, že se to světsky blýská a působí snobsky okázale. Nikoho neuráží, že šutýrky lepí pracháči na sebe, na auta, na telefony i záchody, a dokonce na domácí mazlíčky. Tohle je prostě styl Swarovski…

Jak poznat originál

Pozor, nenechte se napálit. Šperky přímo od Swarovského jsou hodně drahé a poznáte je podle vyražené labutě, tedy loga společnosti. Za originály lze ale považovat i šperky tzv. Swarovski elements. Řada šperkařů využívá tzv. komponenty, tedy jen samotné krystalky, k výrobě a jejich kousky jsou mnohem levnější. Ke svému výrobku ovšem přikládají certifikát pravosti, který lze jen těžko zfalšovat. Swarovského také využívá ke svým instalacím mj. Bořek Šípek a řada dalších renomovaných designerů.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.