Pavel Štangler: Nohu mu rozdrtila fréza! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Pavel Štangler: Nohu mu rozdrtila fréza!

Pavel Štangler
Pavel Štangler (ČTK – Jaroslav Ožana)

Před třemi lety připravila rolba vlekaře Pavla Štanglera (50) z Vraclávku u Krnova o pravou nohu. Dnes nejenže opět udržuje sjezdovku, ale podniká se dřevem, jezdí na kole a učí se lyžovat.

„Život jde dál. S nohou i bez ní,“ směje se dvojnásobný dědeček. Chuť do života po úraze rozhodně neztratil. Už dvanáctý den po amputaci byl zpět na chatě pod vlekem a pracoval. Přiznává ale, že i když má moderní protézu, některé věci nedokáže.

„Už nemůžu tahat sněžná děla a hadice po sjezdovce,“ svěřil se. V létě jezdil na kole a nyní se učí znovu lyžovat. „Na jednu stranu oblouk umím. Na druhou to nejde. Ve firmě, která vyrobila protézu, mi ale slíbili, že mě lyžovat naučí,“ dodal vlekař.

Kosti a svaly byly na kaši…

Ve tři hodiny ráno upravoval rolbou svah a zdálo se mu, že kryty na fréze jsou uvolněné. Nechal puštěný motor a seskočil. Pak udělal osudovou chybu. „Šlápl jsem tam, kam jsem neměl,“ řekl. Fréza nohu zachytila, 10centimetrové ostny se zakously do masa.

„Nejprve jsem si myslel, že tam noha pořád je. Neměla ale šanci, byla rozdrcená na kaši,“ popsal s tím, že začal bojovat o život. Na sjezdovce byl sám, pomoc byla 600 metrů daleko. Nejdéle mu trvalo se vymanit ze sevření frézy. Svaly, šlachy a kalhoty v ní byly namotané.

Pak se plazil ze svahu dolů. „Trvalo to hodinu a půl. Měl jsem štěstí, že byla zima. Byl jsem podchlazený a nevykrvácel,“ dodal.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.