Čtvrtá nejošklivější stavba světa: Žižkovský vysílač slaví 20! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 27. dubna 2024

Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav

Čtvrtá nejošklivější stavba světa: Žižkovský vysílač slaví 20!

Stavba, která vzbudila v minulosti velké emoce.
Stavba, která vzbudila v minulosti velké emoce. (ČTK)

»Jakešův prst«, »Bajkonur« či »Biľakova jehla« – tak Češi v roce 1992 posměšně nazývali tehdy nový televizní vysílač s rozhlednou na pražském Žižkově. Byla to nenáviděná stavba vzbuzující obavy ze zdravotních dopadů silného elektromagnetického vlnění.

Stavba, kvůli níž minulý režim zlikvidoval část starého židovského hřbitova. Všichni ji odmítali, přesto stojí. A dnes slaví dvacetileté výročí.

Věž, jejímiž autory jsou Václav Aulický, Jiří Kozák a Alex Bém, je dnes tolerovanou, hojně navštěvovanou dominantou Prahy. Do provozu byla uvedena 17. února 1992.

„Estetická stránka nebyla pro tehdejší zadavatele vůbec důležitá. Brali to jen jako slupku pro mnohem důležitější techniku a nutili nás do obyčejného železobetonového komínu s kabinou,“ vzpomíná Aulický. Nakonec s kolegy navrhl objekt připomínající raketu připravenou ke startu.

Americký server CNN přesto »odměnil« žižkovský vysílač titulem čtvrtá nejošklivější stavba světa. Trumfly ho jen obří hotel v severokorejském Pchjongjangu, jeho pětihvězdičkový kolega v Dubaji a megalomanský Palác lidu v rumunské Bukurešti.

Podle turistického serveru VirtualTourist.com se v žebříčku nejohyzdnějších staveb světa žižkovská věž umístila dokonce na druhém místě – hned po baltimorském divadle!

Jak se tam podíváte?

Věž prochází rekonstrukcí. Nyní funguje kryté parkoviště pod věží, vyhlídka, konferenční centrum. Adresa: Mahlerovy sady 1, Praha 3. Je to 5 min. pěšky od stanice metra Jiřího z Poděbrad (linka A). Ceník vstupného: 120 Kč/osoba, slevy pro studenty, seniory, rodiny a skupiny;  děti do 6 let platí 1 Kč. V únoru je vyhlídka otevřena od 10 do 22 hod. Ceník parkovného: krátkodobé (do 5 hodin) 30 Kč/hodinu, denní parkovné 500 Kč/den.

Věž v číslech

Výška stavby: 216 m (v nadmořské výšce 258 m).

Do výše 134 m sahají 3 kruhové ocelové tubusy: hlavní o průměru 6,4 m vede kabely do anténního nástavce; jsou zde též 2 osobní výtahy. Dva další o průměru 4,8 m, v jednom je nákladní výtah a v druhém nouzové schodiště o 736 schodech.

Výchylka věže na úplném vrcholu (při větru) činí až 1,2 m.

Takhle se stavělo

Do země se těžká technika zakousla poprvé v roce 1985. Stabilitu věže jistí v hloubce 15 m železobetonová, 4 m silná deska o průměru 30 m. Stavba je půdorysem trojúhelník s ocelovými sloupy v rozích. Dva sloupy ční do výše 134 m, hlavní tubus s anténním nástavcem sahá do 216 m.

Konstrukci tubusů tvoří dvojitá ocelová stěna vyplněná betonem. Šlo tehdy o zcela nový postup, kterýsi autoři nechali patentovat. Stavba spolykala na tu dobu neuvěřitelných 11 800 tun železobetonu.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.