Co mít v autě, aby vás nezaskočila kalamita! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Co mít v autě, aby vás nezaskočila kalamita!

Kolony aut se tvoří po celé ČR. Na snímku situace na 123. kilometru dálnice D1 u Věžnice na Jihlavsku, kde havarovaný kamion uzavřel dva jízdní pruhy.
Kolony aut se tvoří po celé ČR. Na snímku situace na 123. kilometru dálnice D1 u Věžnice na Jihlavsku, kde havarovaný kamion uzavřel dva jízdní pruhy. (ČTK – Luboš Pavlíček)

Sotva polevily tuhé mrazy, přišla obrovská kalamita! Začala už v noci na čtvrtek, kdy se postupně po celé zemi zastavilo na patnáct železničních tratí a tisíce řidičů uvízly na hlavních i vedlejších tazích. Kupříkladu jen na Prostějovsku hasiči evakuovali zhruba třicet osob z vozidel uvízlých v závějích. Co mít v autě, kdyby podobné trable postihly i vás?

Pokud uvíznete uprostřed vánice a vaše auto odmítne nastartovat, udržujte se v teple, jak to půjde. K podchlazení organismu totiž nemusí být venku pod nulou!

Odložte víru ve všemocnost moderní techniky a elektroniky. Můžete totiž zjistit, že moderní vynálezy v mrazu prostě nefungují.

Před jízdou si připravte důležité věci a začněte maličkostmi. Přibalte si zapalovače, vysoce kalorické jídlo, náhradní baterie, a pokud jedete do hor, tak klidně i světlice. Zapalovače a světlice uložte do nepropustných sáčků, abyste je ochránili proti vodě.

Kalorické potraviny by měly zahrnovat čokoládové tyčinky a další položky s vysokým obsahem cukru. Tělo získá víc energie a bude schopno lépe čelit chladu. Nespoléhejte se na pár starých sušenek, je lépe být připravený!

Mějte v autě několik láhví pitné vody. Překontrolujte lékárničku, zda v ní něco nechybí. Bereteli léky na předpis, dejte si jich do tašky pro všechny případy víc.

Přibalte si také dobrý nůž, nejlépe lovecký. K tomu teplé deky pro zahřátí.

V případě uvíznutí v kalamitě mějte všechny uvedené věci po ruce. Zkuste zůstat v autě, dokud nepřijede pomoc. Pokud musíte z nějakého důvodu ven, například »na malou«, vraťte se zase co nejrychleji do vozu. Jakékoliv zbytečné vystavení se mrazu může vést k podchlazení a v extrémním případu i ke smrti.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.