Rostou všude, nejsou drahé a chutnají skvěle: Zdraví ukryté v jablku
Chcete žít zdravěji, ale nevíte, kde začít? Tak zkuste sáhnout po jablku! Právě dnes, kdy slaví svátek, máte skvělou příležitost. Není to jen sladká svačinka, mohl by to být váš spojenec v boji za silnou imunitu a zdravé srdce. Uvidíte, že »jedno jablko denně« není jen fráze.
7 důvodů, pro je jíst...
1. Podporují zdraví srdce. Jablka pomáhají snižovat cholesterol díky obsahu vlákniny a antioxidantů, které chrání srdce před poškozením.
2. Pomáhají při hubnutí. Mají málo kalorií, ale díky vysokému obsahu vlákniny vás zasytí na delší dobu a pomáhají tak při kontrole váhy.
3. Napomáhají trávení. Vláknina v jablkách udržuje střeva v kondici a slouží jako potrava pro prospěšné bakterie ve střevech.
4. Chrání mozek. Antioxidanty v jablkách mohou chránit mozkové buňky před poškozením a snižovat riziko neurodegenerativních nemocí.
5. Posilují imunitu. Díky obsahu vitaminu C pomáhají jablka vašemu tělu bojovat s infekcemi a nemocemi.
6. Působí proti cukrovce. Vláknina a antioxidanty v jablkách stabilizují hladinu cukru v krvi a snižují riziko cukrovky.
7. Zlepšují zdraví kostí. Obsahují bor, minerál, který je důležitý pro silné kosti a může snižovat riziko osteoporózy.
V kuchyni
- Syrová: Jako rychlá a zdravá svačinka.
- Pečená: Jablečný štrúdl, koláč nebo pečená jablka s ořechy.
- Sušená: Zdravá alternativa k bonbonům.
- Šťávy a mošty: Osvěžující nápoj, ideálně domácí.
30 000 odrůd
Odhaduje se, že na světě najdeme okolo 30 000 druhů jablek! V České republice se pěstuje okolo tisícovky odrůd! Jen pár desítek ale opravdu ve velkém. Mezi ty nejznámější, které běžně najdete v prodeji, patří...
Idared: Tato odrůda je v Česku velmi rozšířená. Plody jsou větší, s výraznou červenou slupkou a bílou, sladkokyselou dužinou.
Golden Delicious: Patří mezi nejoblíbenější u nás i ve světě. Má charakteristickou zlatavě žlutou barvu a sladkou, křupavou dužinu.
Jonagold: Vznikla křížením odrůd Golden Delicious a Jonathan. Plody jsou velké, šťavnaté, sladké a s mírně kyselým nádechem.
Šampion: Česká odrůda, která si získala popularitu pro svou svěží, šťavnatou a lehce nakyslou chuť. Plody jsou středně velké.
Rubín: Další česká kousek, ceněný pro své velké, červené a sladké plody. Je oblíbená jak pro přímou konzumaci, tak pro zpracování.
Topaz: Moderní česká odrůda odolná vůči strupovitosti, oblíbená u ekologických pěstitelů. Žluté plody s červeným žíháním jsou sladké a šťavnaté.
