Aby houby neskončily malérem: Jak je připravit a uchovávat | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

neděle 20. července 2025

Svátek slaví Ilja, zítra Vítězslav

Aby houby neskončily malérem: Jak je připravit a uchovávat

Správně usušené houby jsou křehké a šustí
Správně usušené houby jsou křehké a šustí (iStock)

Pokrmy z hub jsou lahůdka, ale musí se umět připravit. Jaká pravidla dodržovat, aby smaženice či hříbková omáčka byly kulinářským vrcholem hostiny, a ne malérem, který v nejhorším případě musí řešit lékař?

Houby i jídla z nich se chovají stejně jako další potraviny – kazí se. Čerstvě nasbírané plodnice proto uchovávejte v chladničce a zpracujte nejpozději dva dny po sběru, ale čím dříve, tím lépe. Ovšem když si jeden den uvaříte třeba omáčku, zbytek necháte v chladničce a druhý den ohřejete a sníte, tak to zcela jistě není problém.

Řádně provařit

Lesní houby by se měly jíst vždy dostatečně tepelně upravené. Víc než jindy to platí pro hřiby kováře nebo podzimní václavky. „Je třeba je vařit alespoň 15 až 20 minut. Jinak mohou vyvolat pořádné zažívací potíže,“ varuje mykolog Dalibor Marounek.

Sušit ve stínu

Kdo by si pár hub neusušil na zimu. Nikdy by se však neměly dávat schnout na sluníčko, zapaří se. Ideální je rozložit je na sítě a umístit do stínu a průvanu. Nebo je šoupnout do sušičky.

Mrazit ano, ale...

Není pravda, že houby se nesmí mrazit. Do mrazáku je však třeba ukládat již plodnice tepelně zpracované. Udává se, že pak bezpečně vydrží kolem půl roku.

Zavařené do další sezony

Zavařování je jednou z nejlepších metod, jak uchovávat houby. Do sklenic je potřeba je šoupnout do čtyřiadvaceti hodin po nasbírání. Chuťových variací láků jsou desítky, záleží na preferenci konzumenta. Pamatujte, že sterilovat se musejí 20 až 30 minut při 90 °C. Vydrží pak celý rok.

Kdy solit smaženici?

Tahle otázka způsobila už nejednu hádku u sporáku! Kdy správně solit smaženici – před, nebo až na konci? Pravdou je, že záleží na tom, co od vaší smaženice čekáte. Pokud ji osolíte hned na začátku, houby pustí hodně vody, takže budete mít spíše vodnatější pokrm. To je skvělé pro získání výrazného houbového vývaru. Když máte v plánu udělat smaženici pěkně hustou a křupavou, raději sůl přidejte až ke konci, když už jsou houby skoro hotové. Tím udržíte texturu.



Přečtěte si
Gabriela 3
19. 10. 2024 • 20:19

Nedávno jsem byla na houbaření s rodinou a přinesli sme si domů spoustu krásných hříbků. Když jsem je nasbírala, jsem přemýšlela, jak je co nejlépe využít. V článku píšete, jak je důležité houby správně uchovávat, a to je pro mě klíčové. Ráda bych zkusila připravit houbový pokrm, napadlo mě, že by se houby skvěle hodily k mému oblíbenému kuřecímu masu. Kombinace kuřecího masa s houbami, myslíte že by to mohlo fungovat? Teď jsem zrovna našla na http­s://ww­w.po­citpo­hody­.cz/re­cepty-z-kureciho-masa našla tolik receptů na kuřecí maso, že si neumím vybrat Naše ženská klasika. Perfektní tipy, mockrat dik, určitě se pokusím o nějaké chutné houbové jídlo!

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.

Známé celebrity
Agáta Hanychová • Anna K. • Anna Slováčková • Artur Štaidl • Bolek Polívka • Dagmar Havlová-Veškrnová • Dagmar Patrasová • Daniela Písařovicová • Dominika Gottová  • Eva Burešová • Eva Samková • Felix Slováček • Filip Blažek • František Ringo Čech • Hana Gregorová • Hana Zagorová • Helena Vondráčková • Hynek Čermák • Iva Kubelková • Ivana Gottová • Iveta Bartošová • Jakub Prachař • Jan Čenský • Jan Kraus • Jana Adamcová Nováková • Jana Boušková • Jaroslava Obermaierová • Jiří Bartoška • Jiří Krampol • Jiřina Bohdalová • Jitka Čvančarová • Josef Kokta • Karel Gott • Karel Šíp • Kate Middleton • Kateřina Brožová • Libor Bouček • Linda Rybová • Lucie Bílá • Lucie Borhyová • Lucie Šafářová • Lucie Vondráčková • Lukáš Vaculík • Mahulena Bočanová • Marek Eben • Marta Kubišová • Martin Dejdar • Michal David • Monika Marešová-Poslušná • Ondřej Gregor Brzobohatý • Pavla Tomicová • Petr Janda • Rey Koranteng • Sára Affašová  • Sara Sandeva • Simona Krainová • Štefan Margita • Taťána Kuchařová • Tatiana Dyková • Tereza Kostková • Tomáš Plekanec • Václav Neckář • Veronika Arichteva  • Veronika Gajerová • Veronika Žilková • Vojtěch Dyk • Vojtěch Kotek • Zdeněk Pohlreich • princ George • princ Harry