Houby chutnají i zabíjí: Co dělat při otravě?

Dva houbaře loni jejich vášeň stála život, hospitalizováno bylo 184 pacientů, jeden musel podstoupit transplantaci jater. Zrádné je, že ty nejhorší otravy se objeví až po řadě hodin od snědení houbového jídla. Proto dávejte v lese pozor, co si dáváte do košíku...
Nejjedovatější houby Česka jsou muchomůrka zelená a pavučinec plyšový, který nápadně připomíná některé ryzce. Prvně jmenovaná je nejčastější příčinou hospitalizace v závažném stavu a je podobná žampionu či bedle. Přezdívá se jí klobouk či kalich smrti a nebezpečná je proto, že po konzumaci příznaky otravy nastupují až po 6 až 12 hodinách a postiženého nemusí napadnout, že je to otrava houbami.
„Ta se projevuje úporným průjmem, zvracením a bolestmi břicha. Pak přichází fáze falešného zotavení. Během této doby se ale děje to nejhorší. Toxin napadá játra a ledviny, do týdne se může rozvinout selhání jater a ledvin, poškozena může být slinivka i srdce,“ vypočítává doc. MUDr. Eva Kieslichová, přednostka Kliniky anesteziologie, resuscitace a intenzivní péče IKEM.
Dnes jedenáctiletý Adam se před lety otrávil smaženicí:
„Amatérští houbaři by neměli sbírat zejména houby s lupeny nebo spoléhat na aplikace v mobilu. V čem ale mobil může být užitečný, je fotka úlovku. Pokud ji má mykolog k dispozici a dojde na otravu, mohou lékaři velmi rychle zahájit odpovídající léčbu,“ vysvětluje prof. MUDr. Daniela Pelclová z Toxikologického informačního střediska (TIS). Podle ní by si lidé měli dávat pozor také na houby darované.
„Při podezření na otravu kontaktujte TIS na číslech 224 919 293 nebo 224 915 402. Připravte si fotky, odkrojky hub, zbytky jídla, ale i zvratky, aby bylo možné určit původce otravy,“ dodává RNDr. Jaroslav Klán, vedoucí Národní referenční laboratoře pro jedovaté houby.
PRVNÍ POMOC
● Vyvolejte zvracení
● Postiženému podejte aktivní uhlí
● Vyhledejte lékaře nebo volejte záchranku