Indka Avino Solo Strnadel (34) královnou mezi českými houbaři!
Vášeň k houbaření Češi nezapřou, jejich zápal je navíc nakažlivý. Dokazuje to i Avino Solo Strnadel (34) z Indie, která s tímto koníčkem začala, když se provdala do Česka. Z lesa se už pátým rokem vrací s plnými košíky.
Avino Solo vyrůstala v indickém státě Nágáland, kde houby sbírají pouze odborníci a farmáři. „Není běžné jako v Česku, aby lidé chodili do lesů s košíky. Kvůli neznalosti si je raději kupují v obchodech. Na talíři jsou ale velmi oblíbené, protože Indové jsou převážně vegetariáni,“ vysvětlila s tím, že v Indii se servírují nejčastěji žampiony či hlívy ústřičné.
MILUJE HŘIBY
Když poprvé spatřila český les, nestačila se divit. „Myslela jsem si, že takové houby existují jen ve filmech nebo dětských pohádkách. Je úžasné, jak může matka příroda poskytnout tak chutné jídlo,“ přiznala houbařka, která s manželem Milanem sbírá už pátým rokem v okolí Berouna. „Je to taková naše terapeutická rodinná aktivita. Nejraději mám hřib smrkový, ale domů nosíme i klouzky, modráky či bedly,“ vyjmenovala Avino Solo.
Vaří klasiky
Avino Solo díky sňatku nepropadla jen houbaření, ale i české kuchyni, v níž mají houby rovněž své nezastupitelné místo. „Pravidelně se vracíme s plnými košíky. Nejen, že si člověk vyčistí hlavu, ale také si přinese suroviny na mnoho chutných jídel. Ráda dělám kulajdu, bramboračku, řízky a guláš. A protože u nás doma je doslova houba na houbě, zbytek se nasuší, abychom měli zásoby,“ dodala Avino Solo.