Potrat ženy v FN Bulovka: Mělo jít o vyšetření... | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 2. května 2024

Svátek slaví Zikmund, zítra Alexej

Potrat ženy v FN Bulovka: Mělo jít o vyšetření...

Fakultní nemocnice Bulovka.
Fakultní nemocnice Bulovka. (Blesk.cz - David Malík)

Pochybili dva zaměstnanci. Takový je dosavadní výsledek vyšetřování tragédie v pražské Fakultní nemocnici Bulovka. Těhotnou ženu původem z Asie zaměnili zdravotníci za jinou pacientku a provedli jí interrupci.

Ředitel nemocnice Jan Kvaček včera uvedl, že nemocnice má správně nastavený systém, jak záměně zabránit. Selhali ale dva zaměstnanci, kteří měli totožnost pacientky ověřit. Žena, která přišla kvůli jejich chybě o miminko, dorazila na běžnou těhotenskou kontrolu. „Pacientka byla velmi podrobně, i za přítomnosti tlumočníka, tři dny předtím poučená, co ji čeká, že jde na ambulantní vyšetření a odběr krve,“ popsal přednosta gynekologicko-porodnické kliniky Michal Zikán. Na samotné vyšetření pak už ale přišla žena bez tlumočníka.

Série tragických chyb začala tím, že žena údajně zareagovala na cizí jméno. Svou roli tak mohla sehrát třeba i chybná výslovnost. Pacientka pak podepsala dokument v češtině, i v něm stálo jméno jiné ženy. Textu zřejmě správně nerozuměla. Proč se ale bez odporu nechala odvést na operační sál a uspat, když z předchozí návštěvy měla vědět, jak bude vyšetření vypadat, není zřejmé.

„Jak prošla tím dalším procesem, je stále předmětem analýzy,“ uvedl Zikán. Podrobnosti uvádět nechtěl s ohledem na soukromí nešťastné ženy. „Personál, který se toho účastnil, neměl z reakcí pacientky důvod se domnívat, že jde o někoho jiného,“ uvedl pouze. V tu chvíli ale stále bylo možno tragédii zabránit. Bohužel zdravotník, který měl za úkol ověřit, že jde o správnou pacientku, své povinnosti nesplnil.

Víte, že...

...ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) již ve středu označil událost za lidské selhání, nikoliv za systémovou chybu nemocnice? Případ vyšetřuje policie pro podezření z ublížení na zdraví z nedbalosti.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.