Motol uvolnil novinky o Zemanově stavu: Máme se bát? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 27. dubna 2024

Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav

Motol uvolnil novinky o Zemanově stavu: Máme se bát?

Exprezident Miloš Zeman leží v Motole na JIP.
Exprezident Miloš Zeman leží v Motole na JIP. (Archiv Blesku)

Jak dlouho si ho ještě nechají v péči? Na tuto otázku zatím v případě Miloše Zemana (79) specialisté z Motola odpověď nemají. Exprezident je hospitalizován kvůli nedokrvení nohy od minulého čtvrtka. A zatímco manželka Ivana (58) podle informací Aha! manžela pravidelně navštěvuje, dcera Katka (30) ještě za otcem nebyla.

Ani po včerejšku nedokážou členové osmičlenného lékařského konzilia odhadnout, jak dlouho si pacienta Zemana v Motole ponechají. Tam je od minulého čtvrtka, kdy po prohlídce musel podstoupit neplánovanou operaci kvůli kritickému nedokrvení nohy způsobeného krevní sraženinou. „Pan Miloš Zeman je při vědomí, orientován, spolupracuje při zahájení rehabilitace,“ sdělila včera nemocnice.

Po operaci otok

Včera lékaři upřesnili, že po prvotní operaci se vyskytla komplikace. „Po odstranění krevní sraženiny a provedení angioplastiky tepen došlo k obnovení prokrvení a rozvoji takzvaného reperfuzního syndromu, který se projevuje otokem končetiny,“ stojí dále ve vyjádření. „Tento stav byl hned v rámci první operace řešen fasciotomiemi. Jedná se o naříznutí krytů svalů s ponecháním nářezů do doby, než dojde k ústupu otoku. Tyto nářezy je nutné pečlivě a pravidelně ošetřovat, než je možné je opět uzavřít.“ Aha! se zajímalo, jestli prezident už byl přeložen z JIP a může přijímat návštěvy. Motol se však obrnil mlčením a další informace prý lékaři uvolní ve středu.

Mynář se hlásí

Přesto by už dnes podle zdroje Aha! mohl začít přijímat návštěvy – dosud exprezidenta na JIP navštěvovala jen manželka Ivana. A za marodem má v plánu zajít také jeho někdejší kancléř Vratislav Mynář (56) s manželkou Alex (40). To dcera zatím za otcem v nemocnici nebyla.

Přijede podle potřeby?

Podle zdroje z okolí Zemanovy rodiny Kateřina žije ve Španělsku, kde si loni také našla práci v jedné IT firmě. „Je v kontaktu s maminkou, která ji pravidelně informuje o tom, jak tátovi je. Pokud bude potřeba, přijede samozřejmě Kateřina do Česka,“ tvrdí zdroj. Kateřina byla naposledy doma na vánoční svátky. V posledních týdnech pracovala na předmluvě ke﷯ knize o otcově hospitalizaci v roce 2021 nazvané Spiknutí. Ta vyjde letos v dubnu, Zeman před hospitalizací počítal s účastí na křtu.

Členové Zemanova konzilia:

Lucie Valentová Bartáková – náměstkyně pro léčebně preventivní péči

Štěpán Černý – přednosta Kliniky kardiovaskulární chirurgie 2. LF UK a FN Motol

Miloslav Roček – přednosta Kliniky zobrazovacích metod 2. LF UK a FN Motol

Radan Keil – přednosta Interní kliniky 2. LF UK a FN Motol

Pavel Kolář – přednosta Kliniky rehabilitace a tělovýchovného lékařství 2. LF UK a FN Motol

Radovan Fiala – primář Kliniky kardiovaskulární chirurgie 2. LF UK a FN Motol

Jindra Lochmanová – primářka Interní kliniky 2. LF UK a FN Motol

František Mošna – vedoucí lékař Kliniky anesteziologie, resuscitace a intenzivní medicíny 2. LF UK a FN Motol

Co mu prováděli?

Angioplastika – zákrok, který má zlepšit průtok krve cévami. Při něm je zavedena do tepny speciální pomůcka, kterou se tepna roztáhne a tím se průtok upraví. Někdy je do místa roztažení natrvalo umístěna kovová výztuha, která lépe brání možnému opětovnému zúžení či uzávěru tepny

Fasciotomie – naříznutí, otevření vazivového obalu svalu Reperfuzní syndrom – komplikace vyskytující se po revaskularizačních zákrocích

Přečtěte si
AHel
20. 3. 2024 • 09:29

Myslíte bývalá první dáma, ano souhlasím. Ale dcera asi bude prevít. Letadlem je tu hned... no jo prachy.

bella.
19. 3. 2024 • 23:25

Zemanová by zasloužila metál.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.