Miloš Zeman v nemocnici: Lékaři ho domů nepustí | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

neděle 28. dubna 2024

Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert

Miloš Zeman v nemocnici: Lékaři ho domů nepustí

Náměstkyně Motola Lucie Valentová Bartáková promluvila o zdravím stavu Miloše Zemana.
Náměstkyně Motola Lucie Valentová Bartáková promluvila o zdravím stavu Miloše Zemana. (Blesk: Jakub Poláček/Maria Rušínová)

Ačkoli se stav exprezidenta Miloše Zemana (79) postupně zlepšuje, lékaři jeho stav nadále považují za závažný. Domů do Lán se proto ještě chvilku nepodívá. V pražské FN v Motole je už 12 dní.

Členové lékařského konzilia, které se v Motole o někdejší hlavu státu stará, včera médiím přiblížili, jak na tom exprezident je. „Pan Miloš Zeman setrvává v nemocnici, je ve stabilizovaném stavu s pozvolným zlepšováním. Operační rány se hojí příznivě,“ uvedli lékaři v prohlášení. Zeman má za sebou operaci kvůli kritickému nedokrvení nohy.

„Noha byla opravdu těžce postižená. Podařilo se nám odstranit hodně sraženin, šlo o velmi závažný nález,“ popsal Zemanovy obtíže přednosta Kliniky zobrazovacích metod Miloslav Roček. Riziku, že se může trombóza opakovat, lékaři přizpůsobují další Zemanovu léčbu. „Laboratorní výsledky se drží v dobrých parametrech,“ ujistilo včera konzilium.

Ivana Zemana odchází z návštěvy manžela v Motole

Video se připravuje ...

Během pátku lékaři Zemana přeložili z kardiovaskulární kliniky na internu. Ze začátku ale stále ještě na jednotku intenzivní péče. Nemocnice včera k tomuto nic nového neuvedla, lze tak předpokládat, že je exprezident stále na JIP. Ačkoliv Zeman úspěšně rehabilituje – pokračuje ve vertikalizaci, tj. ve zvedání s oporou fyzioterapeuta, a nacvičuje chůzi s oporou chodítka – ještě si nějakou dobu v Motole poleží. „Propuštění do domácího ošetření nepředpokládáme v řádu dnů,“ oznámili lékaři.

Ti se zároveň zatím neodváží říct, jak dlouho by Zeman měl ještě v nemocnici zůstat. Podle lékařské terminologie je totiž křehkým pacientem. „Z podstaty toho onemocnění, kdy může dojít ještě k různým komplikacím, a také že pan exprezident samozřejmě má svůj věk, si v tuto chvíli netroufáme predikovat délku hospitalizace,“ uvedla náměstkyně pro léčebně preventivní péči a šéfka Zemanova konzilia Lucie Valentová Bartáková.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.