Mynář dal opravit Pražský hrad za 100 milionů, jenže... Závažné vady a reklamace! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

neděle 28. dubna 2024

Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert

Mynář dal opravit Pražský hrad za 100 milionů, jenže... Závažné vady a reklamace!

Bývalý kancléř Vratislav Mynář dostal od FAČR trest za navádění Romana Berbra k ovlivnění zápasů Slovácka
Bývalý kancléř Vratislav Mynář dostal od FAČR trest za navádění Romana Berbra k ovlivnění zápasů Slovácka (Profimedia.cz)

Další kostlivci ze skříně z éry bývalého vedení Pražského hradu vylézají ven. Ten další je skrytý ve zhruba stomilionové zakázce na opravu jižního křídla. Na provedených pracích jsou závažné nedostatky. I tak ale Správa Pražského hradu, která spadala pod exkancléře Vratislava Mynáře (56), dílo převzala. 

Vše začalo v roce 2019. Kanceláří tehdejšího prezidenta byly najaty stavební firmy, které měly za úkol opravit na jižním křídle Hradu fasády, střechy a s tím i stovky historických oken. Suma sumárum vše asi za 100 miliónů korun. Hotovo bylo o dva roky později, v roce 2021. Správa Pražského hradu spadající tehdy pod Mynáře dílo převzala. Háček je ale v tom, jak upozornily Seznam Zprávy, že značná část z opravovaných oken vykazuje závažné vady.

„Reklamace půjdou finančně na vrub zhotovitele, nikoli Správy Pražského hradu. Ve smlouvě je zakotvená pětiletá záruka, do níž jsme se stihli vejít,“ uvedla vedoucí oddělení komunikace Hradu Karolína Blinková. Jak dodala, reklamace zahrnuje zjištěné závady na oknech, jako například uvolněná kování, nesoudržný nátěr okenních křídel nebo netěsnosti okenních křídel. O něco konkrétnější byl pak ředitel hradního odboru památkové péče Petr Kroupa.

Vratislav Mynář

„Okna se opravdu špatně dovírají. Když natíráte rámy, nemusíte vše zapatlat. A nemusíte do kování dát místo pantu kus tužky,“ potvrdil nedostatky. Podotkl, že pracovníci, kteří jednu z nejvýznamnějších českých památek opravovali, nebyli odborníci. Vysvětlit to, proč přesto Hrad práce převzal a nereklamoval ihned, však nedokázal. Podle svědectví dalších zaměstnanců pak třeba některé parapety drží díky oboustranné izolepě. Sám bývalý kancléř Vratislav Mynář se k celé věci nevyjádřil.

ČEKAJÍ NA PŘÍSTUP DO OBJEKTU

Práce provádělo sdružení firem Pracom a Akant Art. Firma Pracom v době prezidentské funkce Miloše Zemana (79) dostala podle registru smluv i jiné zakázky za dalších více než sto milionů. Možnost pracovat na opravě jižního křídla Hradu vyhrála díky nižší ceně, a to v soutěži, do níž se přihlásila jen jedna další firma. Šlo o společnost Avers, která v minulosti sponzorovala 300 tisíci Stranu práv občanů Zemanovci a na Hradě dříve získala zakázku na opravu jedné z restaurací. Jednatel Pracomu Jan Munzar pro Seznam Zprávy uvedl, že se firma v současné době s reklamací seznamuje a čeká na umožnění přístupu do objektu ze strany Správy Pražského hradu.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.