Podivná platba hradního exkancléře Mynáře: Na účet mu přiteklo 25 milionů! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

neděle 28. dubna 2024

Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert

Podivná platba hradního exkancléře Mynáře: Na účet mu přiteklo 25 milionů!

Mynář v Osvětimanech v roce 2016
Mynář v Osvětimanech v roce 2016 (Profimedia)

Před březnovým odchodem z Pražského hradu si vedoucí prezidentské kanceláře Vratislav Mynář (56) přišel na pořádný balík, a to 25 milionů korun. Vyplývá to z jeho majetkového přiznání, které musel podat. A od koho tučná suma přišla?

Podle zjištění Seznam Zpráv dostal kancléř 25 milionů korun od pražské společnosti s ručením omezeným SPV Knovíz. Tuto firmu totiž uvedl s příjmem do svého majetkového přiznání za rok 2022. Zajímavé je, že společnost aktuálně nemá žádné podnikatelské aktivity ani nemovitý majetek. Vznikla v roce 2019 a od té doby nezveřejnila svou účetní uzávěrku, což by podle zákona měla. Sám Mynář nemá na SPV Knovíz žádné dohledatelné vazby. Podle webu byl do loňského roku vlastníkem »eseróčka« Martin Zelený. Ten měl mít blízko ke zbrojnímu magnátovi Michalu Strnadovi (30). I další vlastník SPV Knovíz Jiří Maňas byl v minulosti označován za blízkého obchodního partnera Strnada a jeho otce Jaroslava (51).

Bleskové zprávy: Další problémy Mynáře a rázné řešení v Chorvatsku

Video se připravuje ...

Nevíme o tom

Miliardář Strnad je majitelem zbrojařské skupiny Czechoslovak Group (CSG). O milionech na Mynářovo konto ale byznysmen nic neví. „Skupina CSG ani její vlastník nemá žádnou informaci o údajné transakci. Se skupinou CSG tedy nijak nesouvisí,“ řekl mluvčí firmy Andrej Čírtek. O penězích nemá »páru« ani Zelený. „V době realizace této transakce jsem nebyl statutárním zástupcem společnosti a ani vlastníkem. Nemám k tomu co dodat,“ napsal.

Parcely pro výstavbu

Původně měla mít SPV Knovíz na starosti developerský projekt na Kladensku, který se týkal rodinných domů. Budovy ovšem nepostavila a před vydáním stavebního povolení tři pozemky i s projektem »střelila« za 24,775 milionu korun nově vytvořené firmě Knovíz 22. Jejím vlastníkem je podnikatel belgického původu Pierre-Manuel Boels. Ten teď na místě dokončuje desítku domů. O možné investici se prý dozvěděl od jednoho kamaráda a pozemky koupil, až když si vše prověřil. „Jednal jsem za přítomnosti svého advokáta s panem Zeleným a přišel mi jako seriózní člověk,“ uvedl Boels.

Další problém?

Nejasnosti okolo Mynáře s jeho odchodem z Hradu spíše narůstají, než že by utichly. Seznam Zprávy například nedávno uvedly, že v době působení exšéfa Kanceláře prezidenta republiky (KPR) zmizely z hradního skladu darů pro státní návštěvy šperky a další cenné věci v hodnotě 535 tisíc korun. Sám Mynář si podle webu v roce 2015 nechal vydat ze skladu šestery zlaté a stříbrné manžetové knoflíčky se lvem v hodnotě více než 104 tisíc korun. Výdejka bez dalších podrobností uváděla, že se jedná o »zboží vydané pro účely vedoucího KPR«. Mezi lety 2019 a 2021 měl také exkancléř v Lánské oboře ulovit 11 kusů trofejní zvěře v celkové hodnotě více než čtvrt milionu korun. Lov ale neměl povolený od Zemana, jak by to správně mělo být, ale od tehdejšího šéfa Lánské obory Miloše Baláka (56).

Přečtěte si
Mirka Wengrinova
24. 7. 2023 • 10:57

ten je zralý na trestní stíhání a jsem zvědavá zda se ho naše policie bojí nebo ne. Víc k němu se nemá cenu vyjadřovat. Je jako to prase v žitě, které si vesele chrochtalo až na něj došlo.

Mirka Wengrinova
24. 7. 2023 • 10:57

ten je zralý na trestní stíhání a jsem zvědavá zda se ho naše policie bojí nebo ne. Víc k němu se nemá cenu vyjadřovat. Je jako to prase v žitě, které si vesele chrochtalo až na něj došlo.

Azizah Cuaks
22. 7. 2023 • 20:41

.

Azizah Cuaks
22. 7. 2023 • 20:41

.

AliAlice
22. 7. 2023 • 19:47

Myslím,že tato osoba nemá konkurenci...ten se vyskytuje pouze v jednom exempláři....

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.