Vratislav Mynář: Právník z hradní pokladny! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 27. dubna 2024

Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav

Vratislav Mynář: Právník z hradní pokladny!

Vratislav Mynář
Vratislav Mynář (Foto Aha! – J. Poláček, J. Koťátko, Profimedia)

Kauzy Vratislava Mynáře (55) s jeho koncem na Hradě neutichají, spíše naopak. Na exkancléře teď prasklo, že si z kapes daňových poplatníků nechal platit právníka v soukromém případu proti lékařce Džamile Stehlíkové (61, LES).

Bývalá ministryně pro lidská práva z let 2007 až 2009 se několikrát navezla do exprezidenta Miloše Zemana (78) i vedoucího jeho kanceláře. Vratislav Mynář je zloděj a vlastizrádce. Může na mě podat dalších deset trestních oznámení. Vratislav Mynář je zloděj a vlastizrádce,“ napsala Stehlíková na Twitter v říjnu 2022. Několikrát ho také obvinila, že slouží čínským a ruským zájmům. Mynář se proto obrátil na soud se žalobou za křivé obvinění a pomluvu.

Hradní advokát

Jenže bývalého kancléře nezastupoval ve sporu jeho soukromý právník, ale Hradem najatý advokát Marek Nespala (52), který u soudu vždy zastupoval Kancelář prezidenta republiky (KPR) a také Zemana. Podle zjištění webu iRozhlas.cz Nespala za půlroční práci v případu Mynář versus Stehlíková dostal z eráru 251 165,76 korun. Exkancléř postup brání. „Jednalo se o zavedený postup poskytování právní pomoci zaměstnancům KPR ve věcech přímo souvisejících s výkonem jejich pracovní činnosti pro KPR v rámci externí specializované právní služby,“ napsal Mynář v SMS.

Zneužití funkce

Podle právníka Transparency International Petra Leyera šlo od začátku o soukromý spor a Mynář si ho měl platit sám. „I když je kancléř kancléřem, neměl by využívat veřejné prostředky pro osobní potřebu. Pokud se skutečně cítil poškozený, křivě obviněný či veřejně pomlouvaný, tak se měl bránit jako fyzická osoba. Veřejná instituce v tomto ohledu nemá právní mechanismy, aby se kancléře zastávala a ani by to dělat neměla,“ vysvětluje právník a dodává: „Z mého pohledu se tedy jedná o zneužití veřejné funkce a o zneužití veřejných prostředků pro osobní účely.“

Co měsíc, to průšvih...

ČERVENEC.

Na účet Mynářovi podle majetkového přiznání přišlo 25 milionů od pražské společnosti SPV Knovíz, kterou vlastnil muž spjatý se zbrojním magnátem Michalem Strnadem (30). Zeman v roce 2018 vyznamenal jeho otce Strnada staršího.

ČERVEN.

Jako kancléř si nechal nafasovat šperky a další hodnotné věci jako kabelky či kufry za 535 tisíc korun z hradního skladu darů pro státní návštěvy. Doteď se neví, kde většina šperků skončila, jeden měla dostat i manželka Alex Mynářová (40).

KVĚTEN.

Za dob svého vládnutí objednal do skladu darů celkem 412 lahví slivovice a 320 lahví medoviny. Alkohol dodal autoservis Mammut Store, který však k jejímu prodeji nemá potřebnou koncesi.

DUBEN.

V troskách vyhořelého srubu v Osvětimanech na Uherskohradišťsku, který vlastní Mynář, našli vyšetřovatelé neregistrovanou zbraň. Ti přišli na to, že byla před požárem schopná střelby. Mynář tvrdil, že šlo o nefunkční samopal.

BŘEZEN.

Mezi lety 2019 a 2021 ulovil v Lánské oboře 11 kusů trofejní zvěře v celkové hodnotě více než čtvrt milionu korun. Lov ale neměl povolený od Zemana, jak by to správně mělo být, ale od tehdejšího šéfa Lánské obory Miloše Baláka (56).

ÚNOR.

Na svoji sjezdovku v Osvětimanech si nechal přivézt rozměrný stan z vlastnictví Pražského hradu, aby sloužil k občerstvení a odpočinku lyžařů. Bývalý kancléř tvrdil, že si ho řádně pronajal na fakturu. Cenu ovšem nesdělil.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.