Traktory opět v akci! Cena pšenice = konec vesnice | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 27. dubna 2024

Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav

Traktory opět v akci! Cena pšenice = konec vesnice

Traktory byly plné vlajek.
Traktory byly plné vlajek.  (Foto Aha! – J. Poláček, ČTK/P. Sznapka, ara)

Kola zhruba 3000 traktorů se roztočila včera po celé zemi. Nespokojení zemědělci však nemířili na pole, ale k hraničním přechodům, aby vyjádřili nespokojenost s agrární politikou EU, zbytečnou byrokracií a s dovozem ze zemí, kde neplatí stejně přísné podmínky jako u nás!

Avizované protesty zemědělců proběhly spíše v symbolickém duchu, trvaly zhruba dvě hodiny a obešly se bez vážných incidentů. Například v Jihočeském kraji vyjelo směrem k hranicím víc než 400 traktorů.

Jiné náklady

„Vnímáme systém zemědělské politiky jako stále víc neúnosný a nespravedlivější už tím, že zemědělci v Evropské unii musí plnit přísné zákonné požadavky, a trh přitom není chráněný nijak proti dovozu ze zemí, kde podobné podmínky plnit nemusí, a tím pádem mají nižší náklady,“ řekla ředitelka jihočeské agrární komory Hana Šťastná. Dodala, že kvůli tomu se řada zemědělců dostává do složitých situací. Někteří kvůli tomu zvažují i ukončení živnosti. Jde většinou o malé zemědělce, kteří hospodaří na menších plochách.

Rovné podmínky

Také na hraniční přechod v Náchodě dorazili farmáři. Desítky traktorů a zemědělské techniky měli ověšené českými vlajkami a různými transparenty. Na jednom bylo uvedeno: Chceme rovné podmínky. Na hraniční přechod Hora Sv. Šebestiána – Reitzenhain přijelo asi 100 strojů. Na některých traktorech byly transparenty: Krávy nevypnu ON/OFF nebo Cena naší pšenice = konec české vesnice. Živo bylo rovněž na hraničním přechodu se Slovenskem v Hodoníně. Tam pomalu jedoucí stovky strojů zkomplikovaly na čas dopravu.

Podpora ministra

Pochopení pro důvody tohoto protestu vyjádřil včera ministr zemědělství Marek Výborný (47, KDU-ČSL). „I mně vadí zbytečná byrokracie a některé nereálné požadavky. Snažím se o tom jednat jak se zemědělci, tak i na evropské úrovni,“ uvedl. Ocenil pak to, že se protesty odehrávaly v poklidu.

V týdnu již podruhé

Protesty se tentokrát odehrávaly pod taktovkou Agrární komory, Zemědělského svazu a Asociace soukromého zemědělství. To jsou organizace, které se distancovaly od pondělního protestu svolaného mimo jiných předsedou Odborového svazu pracovníků zemědělství a výživy Bohumírem Dufkem (69) nebo exprezidentem Agrární komory ČR a majitelem firmy Rabbit Trhový Štěpánov Zdeňkem Jandejskem (69).

Protesty i jinde v Evropě

Do včerejšího protestu se zapojili rovněž zemědělci Visegrádské čtyřky, tedy ze Slovenska, Česka, Polska a Maďarska. Svůj nesouhlas dali najevo též farmáři v Litvě a Lotyšsku. Podporu jim vyjádřili i zemědělci z některých balkánských zemí včetně Bulharska, Chorvatska, Rumunska či Slovinska.



Přečtěte si
bella.
23. 2. 2024 • 23:31

Správně děláte!!!
Máte nárok, chtějte ho !

Uživatel_5777995
23. 2. 2024 • 18:15

Ručičky nebojte se, vy makat nebudete, my si zastávkujeme a přijdou další a další dotace a lidi ať chcípnou... 🤮🤮🤮

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.