Za znásilnění směšná podmínka: Tohle může obětem pomoci! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 27. dubna 2024

Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav

Za znásilnění směšná podmínka: Tohle může obětem pomoci!

Obětem by mohl ulevit citlivější přístup úřadů i vyšší odškodné.
Obětem by mohl ulevit citlivější přístup úřadů i vyšší odškodné. (Zdeněk Matyáš, Instagram, Blesk)

Návrhy, jak do budoucna trestat pachatele sexuálního násilí a lépe pracovat s jejich oběťmi, představilo ministerstvo spravedlnosti. Jak totiž vyplývá ze statistik, od roku 2016 odešla od soudů s pouhou podmínkou celá polovina zvrhlíků!

Podle náměstka ministra spravedlnosti Karla Dvořáka mezi priority patří lepší práce s oběťmi trestných činů, dostupnější pomoc nebo to, aby nenastávalo další poškození obětí.V posledních dnech vyvolal zděšení veřejnosti případ dívky, kterou opakovaně znásilňoval její zvrhlý otčím – ten si však u soudu místo vězení vyskuhral podmínku.

Na případ poukázal web Novinky.cz. Jenže jde jen o špičku ledovce. Také podle soudních statistik od roku 2016 do roku 2022 v 643 řešených případech znásilnění, s podmíněným trestem vyvázla polovina pachatelů. Pomoci by podle Dvořáka mělo také chystané povinné vzdělávání soudců.

„Nemůžeme říkat soudům, jak mají rozhodovat, ale můžeme jim vytvořit co nejlepší podmínky pro to, aby rozhodovali spravedlivě,“ dodal. Rezort také připravil novou definici trestného činu znásilnění, která má mj. opustit koncept znásilnění jako silou či násilím vynuceného pohlavního styku a nahradit ho konceptem pohlavního styku nesouhlasného. A dalším z kroků do budoucna je navýšení peněžité pomoci obětem znásilnění, a to minimálně o inflaci. Podle šéfky odboru trestní politiky ministerstva Gabriely Slovákové jsou u peněžité pomoci ambice zavést valorizační systém.

Přečtěte si
pravlast
25. 1. 2024 • 09:31

To je velmi dobrá zpráva pro Cimického.Nějak je vidno že máme dvojí právo,občas některý umělec opile nabourá a dostane pokutu,2-3 měsíce zákaz řízení,sem tam někdo nemusí do vazby atd.Jsme v právní státu a prezidentčík řekl že právo a zákony jsou dosžitelné všem.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.