Případ Jana Cimického (75) znovu u soudu: Zneužil i nezletilou? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

neděle 28. dubna 2024

Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert

Případ Jana Cimického (75) znovu u soudu: Zneužil i nezletilou?

Soud s Janem Cimickým, 4. ledna 2024.
Soud s Janem Cimickým, 4. ledna 2024. (Blesk:Jiri Kotatko)

Na 39 skutků proti pacientkám, mezi které patří znásilnění a desítky vyhrožování se sexuálním podtextem datujících se od roku 1979. Z toho viní obžaloba psychiatra Jana Cimického (75). Žena, kterou měl osahávat na intimních místech jako nezletilou, se už před 20 lety svěřila psychiatričce Haně Papežové! Včera to líčila soudu.

Lékařka řekla, že dívka byla tehdy ve špatném psychickém stavu a musela být i hospitalizována. „Popisovala mi osahávání a nepříjemné doteky na intimních místech. Měla úzkostné deprese a velký strach, nechtěla věc oznámit. Na veřejnost vyšla, až když se přihlásilo více žen,“ sdělila Papežová.  Vypovídal i bývalý ředitel Psychiatrické nemocnici Bohnice Zdeněk Bašný, který popsal, proč Cimického z pozice primáře v roce 1996 vyrazil. „Od klientek chodily dotazy na jeho praktiky. Poprvé mi tvrdil, že to nebylo tak, jak popsaly. Když už se to ale stalo podruhé, jeho vysvětlení jsem nepovažoval za věrohodné. Ukončili jsme pracovní poměr. Byl tím dotčen,“ uvedl. Dodal navíc šokující informaci: „Z vedení Českého rozhlasu i České televize byly intervence, abych to nedělal. Telefonické i osobní.“ Jména lidí, kteří za Cimického lobbovali, už nevěděl.

Soud s Janem Cimickým: Advokátka obětí Lucie Hrdá

Video se připravuje ...

Zastrašovali novinářku

Už v roce 2000 chtěla Cimického počínání medializovat novinářka Nina Kodymová, která včera rovněž vypovídala jako svědkyně. „Jedna z poškozených se mi svěřila, že jí doktor Cimický vyhrožoval elektrošoky,“ popsala. Když se případem dál zabývala, zažila navíc scénu jak z akčního filmu. „Jednoho dne v podvečer jsem šla domů z práce, přišli ke mně dva muži, přitlačili mě na barák a řekli mi, ať se dál o pana doktora nezajímám. Bylo mi tehdy 23, myslela jsem, že nemá smysl to někam hlásit a nechtěla jsem strašit rodinu,“ uvedla novinářka.

 Šuškanda mezi kolegy

O zneužívaní se mezi bývalými kolegy Cimického v Bohnicích údajně šuškalo už před jeho vyhazovem. „Říkalo se, že zneužívá hospitalizované pacientky, nikdo si tím ale nebyl jistý,“ popsala sexuoložka Hana Fifková.

Víte, že...

...obžalovaný se včera líčení nezúčastnil? Žaloba pro něj žádá tři roky vězení a zákaz výkonu lékařské profese.

Jan Cimický u soudu

Video se připravuje ...



Přečtěte si
hejhej
17. 1. 2024 • 13:14

Cimický vystupoval jako televizní hvězda, mnoho známých , ódy na něho pěli někteří t.zv.celebrity a přitom se choval zvrhle stejně jako doktor prase - Barták,oba přesvědčení, že mohou díky známostem ubližovat. Oba hnusní úcholové.

miroslava13
17. 1. 2024 • 11:13

jak to tak sleduji, tak 40 let je veřejným tajemstvím, že Cimický zneužívá pacientky..... a NIKDO NIC neudělal!!! Ptám se proč to někdo neohlásil třeba na lékařskou komisi???? nemuselo se to zametat pod koberec!!!! Chudinky ty pacientky, místo aby se vyléčily, tak na tom byly ještě hůř!

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.