Prošlo Sněmovnou: Čas žalobců i nová definice znásilnění | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pondělí 29. dubna 2024

Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav

Prošlo Sněmovnou: Čas žalobců i nová definice znásilnění

ilustrační foto
ilustrační foto (Zdeněk Matyáš, Instagram, Blesk)

Novou definici znásilnění včera v úvodním kole posvětili poslanci. Ti také rozhodli o tom, že funkční období nejvyšších žalobců bude časově omezené.

Novou definici znásilnění vymezuje vládní novela, kterou včera v 1. kole Sněmovna schválila, pojetím, že ne znamená ne. Nově tak má jít o nesouhlasný pohlavní styk. Nesouhlas by oběť nemusela projevit pouze verbálně, postačilo by gesto, pláč nebo zaujetí obranné pozice. Předloha upravuje také pohled na sexuální praktiky s dětmi do 12 let věku. Soudy by je měly vždy pokládat za znásilnění nebo sexuální útok, nikoliv za mírněji trestané pohlavní zneužití.

Poslanci schválili i zavedení sedmiletého období pro nejvyššího státního zástupce, to dnes není ohraničeno. Norma, kterou projedná Senát, šéfžalobcům neumožňuje opakování mandátu. Poslanci se věnovali i novele, která by umožnila uzavírat manželství stejnopohlavním párům. Ve hře byl kompromis, podle něhož by se svazek homosexuálů nazýval partnerstvím, ne manželstvím. Poslanci nakonec předložili několik pozměňovacích návrhů, ty se liší většinou ve vymezení práv párů, zejména vůči dětem. Finální schvalování by mělo být nejdříve koncem února.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.