Případ znásilňované Aničky: Soudce dal mírný trest, tvrdí ministr | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

neděle 28. dubna 2024

Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert

Případ znásilňované Aničky: Soudce dal mírný trest, tvrdí ministr

Ministr spravedlnosti Pavel Blažek.
Ministr spravedlnosti Pavel Blažek. (Foto Aha! – K. Kopáč)

Otčím více než rok znásilňoval nezletilou dívku známou jako Anička, natočil ji při styku a videem ji pak nutil k dalšímu sexu. Za to si od Krajského soudu v Brně odnesl jen podmínku. Ministr spravedlnosti Pavel Blažek (54, ODS) včera na soudce podal stížnost za nepřiměřeně nízký trest.

Rozsudek vzbudil vloni vlnu kritiky poté, co pachatel odešel od soudu jen s pětiletou podmínkou a zaplacením odškodného. Brněnský krajský soud verdikt odůvodnil tím, že přihlédl k doznání pachatele, jeho míře sebereflexe a k závazkům ke zbytku rodiny. S nízkým trestem teď ale nesouhlasí šéf spravedlnosti, který podal stížnost k Nejvyššímu soudu. Ten sice nemůže rozhodnutí zrušit, může ale ovlivnit rozhodování v budoucích podobných kauzách.

„V postupu trestního soudu byly v kauze Anička shledány závažné vady v dokazování,“ uvedl včera rezort. Podle něj šlo o otázky vyhodnocení údajné iniciace styku ze strany dívky nebo i zhodnocení rodinných a majetkových poměrů otčíma. Sám Blažek se nechtěl ke stížnosti více vyjadřovat. Podle něj má 27 stran, zveřejnit ji v plném znění ale nehodlá. „Předně se jedná o případ, v němž je prvotním zájmem ochrana citlivých údajů, jejichž zveřejnění by mohlo přinést negativní důsledky zejména pro oběť trestné činnosti. A jako ministr a politik nechci v této věci osobně vystupovat v médiích,“ řekl Blažek.

Přečtěte si
ELLA Průšová
15. 3. 2024 • 21:17

Malý trest? Samozřejmě! Cara na špalek a konat! P. Blažku, jste ministr, tak konejte! Zvýšit trest a soudce poučit! No od čeho jste ministr? ! Sakra!!

Dianthos
15. 3. 2024 • 08:42

Ta "nevinná" Anička svedla svého otčíma a tři měsíce s ním udržovala sexuální poměr. Brala si od něho peníze, podle jejího vyjádření i tisíc Korun na autobus a jídlo. Po čtvrt roce si to rozmyslela a nechtěla v sexuálních kontaktech pokračovat.
Otčím jí vydíral. Za to je trestně zodpovědný. Ale zase nedělejte z Aničky oběť! Ona dobře věděla, že je to partner matky, její náhradní otec a přesto s ním udržovala intimní vztah.
To, že spolykala prášky a hned na sebe upozornila, je pouze demonstrativní sebevražda, ne skutečný pokus.
To, co zažívala, když už s otčímem sex nechtěla, to bylo těžké období. Ale má na tom svůj značný podíl viny.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.