Nová pravidla pro kandidáty na Hrad a další Milostivé léto | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 27. dubna 2024

Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav

Nová pravidla pro kandidáty na Hrad a další Milostivé léto

Veřejné slyšení Mozarta a Myslivečka v Poslanecké sněmovně
Veřejné slyšení Mozarta a Myslivečka v Poslanecké sněmovně (Zbyněk Pecák)

Jeden zákonodárce, jeden podpis pro uchazeče o prezidentský úřad. Poslanci včera upravovali pravidla pro volby hlavy státu. A také schválili další milostivé léto, tentokrát pro dlužníky na zdravotním pojištění.

Novela zákona má zakotvit, že poslanci a senátoři smí podpořit jen jednoho kandidáta. Nově pak bude možný sběr podpisů od občanů možný online přes Portál občana prostřednictvím Identity občana. Právě Identita občana zaručí, že údaje všech podepsaných odpovídají skutečnosti a zamezí tak hrozbě duplicitních podpisů. „Jde o další posun v digitalizaci. Ušetří to čas a hlavní výhoda je v tom, že petici budou občané podepisovat přes Identitu občana, tudíž odpadá ruční kontrola podpisů,“ uvedl vicepremiér pro digitalizaci Ivan Bartoš (43, Piráti). Změna by měla platit už při příští volbě hlavy státu v roce 2028. Nyní ji posoudí ústavně-právní výbor.

Šance pro dlužníky

Lidé, kteří dluží na odvodech veřejného zdravotního pojištění, zřejmě dostanou šanci se jich snáze zbavit. V druhé půlce roku by totiž mohlo znovu proběhnout tzv. milostivé léto. Pokud by se lidé přihlásili k úhradě dlužného pojistného, které už pojišťovna vymáhá daňovou exekucí, nemuseli by platit penále a exekuční náklady. Zavedení mimořádné úlevy včera schválila Sněmovna zrychleně už v prvním čtení. Předlohu nyní dostanou k posouzení senátoři.

Přečtěte si
Celebrity-chachacha
10. 3. 2024 • 10:58

A lemplům se odpustí dluhy .
HUMÁČ !!!

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.