2023: Největší podvody na pojišťovny! Zahrabal auto do země | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 27. dubna 2024

Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav

2023: Největší podvody na pojišťovny! Zahrabal auto do země

Ukradené auto nalezli zakopané na pozemku majitele.
Ukradené auto nalezli zakopané na pozemku majitele. ( Foto pro Aha! – Generali ČP, Kooperativa, Policie SR)

Vykuk zakopal auto do země a pojišťovně tvrdil, že mu ho ukradli! Loni odhalily pojišťovny v Česku podvody za více než miliardu korun. U té největší padaly rekordy.

Vykutáleného podvodníka řešili detektivové České podnikatelské pojišťovny spolu s policisty. „Majitel vozidlo vydával za ukradené. Později bylo zjištěno, že jej zakopal na svém pozemku. Posléze se přiznal, že jej chtěl rozprodat na součástky a na případu vydělat,“ uvedla její mluvčí Renata Čapková. Vůz značky BMW koupený a pojištěný v Česku nakonec odhalila policie až na Slovensku. Byl ukrytý ve vyhloubené jámě a přikrytý plachtou.

Čachrů s pojistkami loni čtveřice velkých tuzemských pojišťoven, které Aha! oslovilo, odhalila za více než 1 miliardu korun. O čtvrtinu meziročně více pojistných podvodů loni eviduje největší pojišťovna v zemi, Generali Česká pojišťovna. „Uchráněná hodnota dosáhla historicky nejvyšší částky 727 milionů korun. Suverénně nejvyšší podvody, přes 500 milionů korun, byly odhaleny u podnikatelů. Vyšší hodnoty podvodů jsme registrovali v 9 ze 14 krajů,“ sdělil její tiskový mluvčí Jan Marek. Podle Tomáše Pavlíka z České asociace pojišťoven jsou Češi při podvodech drzí a vynalézaví. „Za podvody nestojí zkušení a protřelí podvodníci a gangy, ale běžní klienti pojišťoven. Ze statistik vyplývá výrazný nárůst počtu registrovaných pojistných událostí s menší škodou například v oblasti motorových vozidel,“ uvedl.

Co loni rostlo?

  • Uniqa O 43 % více sporných škod. Odhaleno 2095 podvodů za necelých 64 milionů korun.
  • Česká podnikatelská pojišťovna 831 podvodů za 93 milionů korun. Nárůst v uchráněné částce o 10 %.
  • Generali Česká pojišťovna Nárůst pojistných podvodů o 25 %. Rekordní výše podvodů za 727 milionů korun.
  • Kooperativa 450 podvodů za více než 137 milionů korun. Nárůst uchráněné hodnoty o více než 30 %.

Fixou na tachometr

Kuriozní případ řešila Kooperativa v úseku pojištění motorových vozidel. „Ve snaze získat vyšší plnění se klient z jižní Moravy rozhodl zamalovat fixem skutečný stav kilometrů a snížit jej o téměř 200 000 kilometrů,“ uvedl mluvčí pojišťovny Milan Káňa.

Tajila špatný zrak

Klientka pojišťovny Uniqa uzavřela rizikové životní pojištění. Zanedlouho uplatnila nárok na pojistné plnění z rizika invalidity v důsledku úplné ztráty zraku. Revizní lékaři ale prokázali, že o zrak přicházela už dlouhodobě a byla kvůli tomu v péči lékařů.

Srnu si vymyslel

Nehodu chtěl svést na srnu muž u Generali. Prý kvůli ní strhl řízení vpravo na svodidla a havaroval. „Znalec konstatoval, že k nehodě a poškození vozidla i svodidel nemohlo dojít. Muž se přiznal, peníze potřeboval na opravu vozu,“ sdělil mluvčí pojišťovny Milan Káňa.

Přecenil televizi

Uniqa eviduje případ, kdy pojištěnec nárokoval náhradu televize v údajné hodnotě 180 000 Kč. Doklady a fotodokumentaci však zfalšoval. Její hodnota podle pojišťovny nečinila ani 2000 korun.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.