Nákup benzinek za 4,5 miliard: Státní kasu to nic nestálo? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

neděle 28. dubna 2024

Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert

Nákup benzinek za 4,5 miliard: Státní kasu to nic nestálo?

Ekonomové se podivují nad tím, že státní podnik koupil síť pump RobinOil.
Ekonomové se podivují nad tím, že státní podnik koupil síť pump RobinOil. (Archiv Blesku)

Státem vlastněná akciovka Čepro koupila síť čerpacích stanic Robin Oil. Vedení podniku i ministerstvo financí se dušovaly, že za to stát nedá ani korunu ze svého. To je sice fakticky pravda, přesto ale státní rozpočet přišel zkrátka.

Částka, za kterou Čepro od podnikatele Jiřího Zoubka (67) síť 75 pump koupilo, není oficiálně známá. Ministerstvo a společnost částku tají a odvolávají se na obchodní tajemství, podle rezortu financí na Zoubkovu žádost. Deník E15 nicméně přišel s informací, že celková cena za Robin Oil byla 4,5 miliardy korun. Stejný deník také včera napsal, že na část sumy si Čepro půjčilo, a to nikde jinde než u samotného Robin Oilu. Má jít až o dvě miliardy korun. Další část sumy pak bude hradit pomocí úvěru od České spořitelny.

Z eráru nic, ale...

„Do nákupu nejsou zapojeny prostředky ze státního rozpočtu,“ sdělil již ve středu Aha! Filip Běhal z tiskového oddělení ministerstva financí. Nyní se zdá, že erár na nákupu škodný přece jen je. Až 2,9 miliardy korun totiž mělo jít z nerozděleného zisku Čepra. Na tom by nebylo nic zvláštního, nebýt toho, že podnik nedávno zarazil platbu 1,57 miliardy jako dividendu do státní pokladny a tato suma zamířila právě do nerozděleného zisku. O tom jako 100% akcionář rozhodlo ministerstvo financí a podepsal to šéf rezortu Zbyněk Stanjura (59, ODS). Státní kasa se ale brání, že o žádné peníze nepřišla. „S touto částkou nebylo počítáno do státního rozpočtu, tedy neměla být součástí příjmů státního rozpočtu,“ uvedla pro Aha! šéfka tiskového odboru Michaela Lagronová. Z listin v obchodním rejstříku ale vyplývá, že ještě v červnu 2023 se počítalo s tím, že Čepro dividendy odvede.

Restaurace, nebo nabíječky?

Otázky vyvolává i samotná motivace Čepra ke zmíněné akvizici. Hlavní ekonom společnosti Cyrrus Vít Hradil Aha! sdělil: „Jelikož čerpací stanice pohonné hmoty nevyrábějí, nýbrž pouze prodávají, není jasné, jak může jejich vlastnictví posilovat energetickou bezpečnost. Případná rizika totiž přicházejí spíše od rafinerií.“ Jenže rafinerie na území Česka jsou v držení polské skupiny Orlen a jejích dceřinek. Šéf Čepra Jan Duspěva ve středu hovořil o zvýšení přidané hodnoty sítě EuroOil, kterou akciová společnost provozuje, například díky gastronomickým službám. Podle E15 je ale důvod poněkud prozaičtější. Ačkoliv Čepro provozuje již zmíněnou síť benzinek EuroOil, jeho hlavní činnost spočívá především v přepravě a distribuci paliv. Ta od něj odebírá i Robin Oil. A podle tržních signálů mělo hrozit, že se Zoubkova firma přikloní k jinému dodavateli. Jít ale mělo i o pozemky vlastněné Robin Oilem, které mají být vhodné pro výstavbu nabíjecích stanic pro elektromobily.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.