Nezdolná učitelka Sylva Knedlová oslavila devadesátku: Učí už 71 let! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 27. dubna 2024

Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav

Nezdolná učitelka Sylva Knedlová oslavila devadesátku: Učí už 71 let!

U tabule je jako doma.
U tabule je jako doma.  ( Foto Aha! – Jana Gogová)

Žáky trénovala v občanské nauce a tělocviku a mezi školními lavicemi se paní Sylva Knedlová pohybuje stále. A nebrání jí v tom ani věk, na Nový rok v početném rodinném kruhu oslavila devadesátku.

Když přišla na svět, psal se 1. leden 1934. Svět se zrovna zotavoval s nebývalé ekonomické krize a československým prezidentem byl Masaryk. Paní Sylva učí 71. školní rok, nepřestala nikdy, i když byla dvakrát na krátké mateřské dovolené. I její rodina je hodně »pedagogická«, povolání zdědili děti i vnuci. „Učit budu svoji občanskou nauku, s tělocvikem si musím dát trochu pauzu, zlobí mne koleno, ale už je to hodně lepší. Jinak zaskočím za kohokoliv, nemám problém, miluji češtinu, zvládám cizí jazyky, matematiku, fyziku, zeměpis i dějepis,“ konstatuje naše nejstarší aktivní kantorka, která začala učit v roce 1953 na základní škole ve Slušovicích.

Žáky má všude

V pětitisícovém Fryštáku a jeho okolí za sedm dekád prošly její výchovou generace a generace školáků. „Dělám tady u nás na radnici jako zastupitelka vedoucí komise pro občanské záležitosti. Teď jsme byli přát v domově pro seniory. Hlásila se ke mně tamní klientka něco kolem osmdesátky, prý si vzpomíná, jak jsem ji učila,“ udivuje nezdolná dáma.

Skvělá i náročná

„Paní Knedlová je náš vzor, příjemná, společenská, poradí, můžeme se na ní spolehnout,“ vypráví za kolegy němčinářka Marie Horáková, jedna z mála z učitelského sboru fryštácké základky, která neprošla rukama čilé devadesátnice. „Jinak ale prakticky všichni, je to tím, že nepocházím odsud,“ vysvětluje Marie. „Paní učitelka je úžasná, skvělá, i když taky náročná a přísná,“ charakterizují oslavenkyni dovedně její žáci osmáci.

Cizincům vysvětlovala antikoncepci

Sylva Knedlová si ze základky ve Fryštáku na pár let odskočila a má i celkem pikantní zážitky. „Učila jsem mimo jiné i cizince, Vietnamce a Angolany. Nejtěžší bylo vysvětlit jim, co je to kondom. Šlo o to, že jim při otěhotnění nebo otcovství hrozil okamžitý návrat do vlasti,“ vzpomínala na neobvyklé žáky .

Učit až do stovky?

Představa, že by se milovanému povolání věnovala ještě 10 let, Sylvu Knedlovou dost pobavila. „Dovedete si představit stoletou učitelku tělocviku, to by teda byla světová rarita. Kdyby se žáčci dozvěděli, kdo že je to učí, tak by smíchy popadali na zem,“ usmívá se.

Víte, že...

...paní Sylva působila nejen na základních školách, ale i na středních a vysokých, mimo jiné jako metodička tělesné výchovy?

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.