Učitelka Helena Brázdová (†86): Smrt pamětnice terezínského pekla | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

neděle 28. dubna 2024

Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert

Učitelka Helena Brázdová (†86): Smrt pamětnice terezínského pekla

Helena Brázdová pracovala jako učitelka v Kynšperku nad Ohří.
Helena Brázdová pracovala jako učitelka v Kynšperku nad Ohří. (Foto Paměť národ, ČTK / B. Parbus, ara)

Lidé z Kynšperka nad Ohří vzpomínají na svou učitelku němčiny Helenu Brázdovou (†86), která před několika dny zemřela. Byla nejen místní mentorkou, ale především jednou z posledních přeživších terezínského ghetta.

Helenin příběh nikdo v jejím okolí dlouho neznal. Až v posledních letech zveřejnil střípky z jejího života tým lidí z projektu Paměť národa. Šokující byla její vzpomínka na pobyt v koncentračním táboře Terezín. Helena se narodila židovské mamince a právě s ní byla v sedmi letech do tamního ghetta zavřena.

Helena se svou maminkou v Praze.

„Jako děti jsme se musely podílet na likvidaci popelu obětí z terezínského krematoria. Řada dětí si tehdy v lidském řetězu podávala papírové bedýnky s lidským popelem, který se z krematoria vysypával do Ohře. Stalo se, že někteří lidé podle čísla poznali, že se jedná o popel jejich příbuzného,“ vyprávěla pro Paměť národa paní Helena. Přiznala také, že ji pobyt v Terezíně traumaticky poznamenal na celý život.

Vzpomínka žáků i sousedů

Lidé z Kynšperka nad Ohří na Helenu zavzpomínali na sociálních sítích. „Upřímnou soustrast rodině, byla to moje skvělá třídní učitelka,“ napsala paní Věra. „Bydleli jsme v jednom baráku, pamatuji si ji, jak chodila venčit svého pejska Ferdu. Byla vždy moc hodná,“ okomentovala takto příspěvek o smrti Brázdové Jitka.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.