Válečný veterán Ervín Hoida (104): Znal Gabčíka i Kubiše | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pondělí 29. dubna 2024

Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav

Válečný veterán Ervín Hoida (104): Znal Gabčíka i Kubiše

Vojenská uniforma mu slušela.
Vojenská uniforma mu slušela. (Foto Aha! – Michal Charbulák)

Žije pozapomenutý v Anglii, a přitom je ostravský rodák Ervín Hoida (104) jedním z posledních žijících československých hrdinů 2. světové války. Oživit jeho odkaz hodlá nyní historik Jiří Klůc (27), jenž poutavě sepsal Hoidův životní příběh.

Je posledním žijícím Čechoslovákem, který se v roce 1940 účastnil bitvy o Francii, a posledním žijícím vojákem, který s legionáři prošel celou západní frontu včetně bitvy u Dunkerku. Zároveň je posledním naším válečným veteránem v Anglii. Osobně se znal i s hrdiny protinacistického odboje Janem Kubišem (†28) a Josefem Gabčíkem (†30), kteří v květnu 1942 provedli atentát na zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha (†38).

Hoida, který s rodinou utekl před německou hrozbou, původně chtěl až do Dominikánské republiky. Zůstal ale ve Francii, kde se přidal k československým legionářům. „Mohl jsem bojovat i za Francouze. Chtěl jsem jakkoli pomoci,“ zavzpomínal dříve. Později měla jeho jednotka zázemí v Anglii. Veterán oslaví 30. listopadu už 105. narozeniny. Historik Jiří Klůc mu chystá obrovské překvapení – knihu s jeho životním příběhem. „Vychází z rozhovoru, který se mi podařilo pořídit. Další materiály poskytla jeho rodina. Vzniká tak unikátní příběh muže, který je jen o měsíc mladší než Československá republika,“ podotkl autor publikace.

Ervín Hoida (první zprava) jako člen legionářské 1. československé obrněné brigády.

Metál od ministryně

V posledních letech ztratil Hoida veškeré kontakty s rodnou zemí a v Británii žil tak trochu zapomenut. Letos na jaře mu udělala radost česká armáda, když se mu ozval generál Vratislav Beran. Ten pak osobně dovezl Hoidovi vyznamenání Kříž obrany státu, udělený ministryní Janou Černochovou.

Z židovské rodiny

Ervín Hoida pocházel z židovské rodiny. Před nacisty prchl týden poté, co v roce 1939 obsadili Ostravu. Když se v roce 1945 po osvobození Československa do rodné vlasti vrátil, musel záhy znovu opustit zemi, tentokrát před komunisty. Usadil se ve Velké Británii, nyní žije ve Wirralu u Liverpoolu.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.