Popírání války na Ukrajině: Učitelka vyvázla bez trestu | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

neděle 28. dubna 2024

Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert

Popírání války na Ukrajině: Učitelka vyvázla bez trestu

Martina B. vinu od počátku odmítá.
Martina B. vinu od počátku odmítá.  (Foto Aha! – Jiří Koťátko )

Nevinná. Tak včera rozhodl soud v případě češtinářky Martiny B. Bývalá učitelka podle obžaloby popírala válečné zločiny na Ukrajině. Podle předsedkyně senátu se kantorka nedopustila trestného činu.

Na téma Ruska a Ukrajiny hovořila učitelka na základní škole osmákům v hodině slohu 5. dubna 2022, tedy několik týdnů po počátku ruské invaze. Podle obžaloby se snažila ospravedlnit válečné zločiny proti míru tak, že ze strany Rusů jde o omluvitelný způsob řešení situace.

Žákům mimo jiné tvrdila, že v Kyjevě se nic neděje. Mluvila i o tom, že ukrajinské nacistické skupiny na Donbase od roku 2014 systematicky likvidovaly Rusy včetně dětí například tím, že je upalovaly a stahovaly zaživa z kůže. Někteří žáci češtinářce oponovali a její výklad si nahráli. „Za své selhání byla dostatečně potrestána výpovědí ze školy,“ uvedla soudkyně Klára Jantošová. Státní zástupce se proti verdiktu odvolal.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.