Zachraňoval životy, teď sám padl: Český medik podlehl zraněním z fronty | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 27. dubna 2024

Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav

Zachraňoval životy, teď sám padl: Český medik podlehl zraněním z fronty

„Taylor zachránil mnoho zraněných bojovníků a jeho výukou bojové medicíny prošly tisíce vojáků i civilistů,“ zavzpomínal na svého zakladatele Project Phoenix.
„Taylor zachránil mnoho zraněných bojovníků a jeho výukou bojové medicíny prošly tisíce vojáků i civilistů,“ zavzpomínal na svého zakladatele Project Phoenix. (Foto: Facebook Project Phoenix)

Český medik s přezdívkou Taylor, který na Ukrajině zachraňoval životy, podlehl svým zraněním. V březnu byl těžce raněn šrapnelem. Zprávu zveřejnila iniciativa Project Phoenix, kterou Taylor zakládal.

Taylor na Ukrajinu vyjel ihned po začátku ruské invaze loni v únoru. „Od začátku pomoci obětoval celý svůj život. Když mluvil o padlých a raněných, v očích měl soucit. Svými činy nás opakovaně přesvědčil, že má smysl bojovat za lepší svět,“ vzpomínali jeho kolegové z Project Phoenix. V březnu byl Taylor vážně raněn po zásahu šrapnelem na Donbase. Kvůli závažnosti zranění zůstal zprvu na Ukrajině, nakonec se ale podařil jeho převoz do pražské Ústřední vojenské nemocnice. I přes veškerou péči ale v pondělí zemřel.

Bývalý velvyslanec v Praze a současný náměstek ukrajinského ministra zahraničí Jevhen Perebyjnis (54) ho označil za hrdinu. „Taylor - náš český přítel a hrdina… Díky za všechno. Čest jeho památce,“ napsal na Twitteru. Podobně na něj vzpomínají i jeho přátelé. „Jeho zapojení vděčí nejméně vyšší desítky zraněných ukrajinských vojáků za záchranu,“ připomněl Taylorův kamarád na sociálních sítích. Skutečnou identitu padlého Čecha si však jeho kolegové i přátelé nepřejí zveřejňovat.

Co je Project Phoenix?

Projekt učí ukrajinské vojáky bojovou medicínu, zdravotníci zároveň pomáhají přímo na frontě. Jde hlavně o bývalé vojáky, záchranáře a mediky. Vznikl spontánně jako iniciativa jednoho člověka v reakci na ruskou invazi. Dobrovolníci podle jejich mluvčího vyučili medicíně už na pět tisíc vojáků.

Už třetí oběť

Podle dosavadních informací ministerstva zahraničí padli na Ukrajině při bojích proti ruské armádě dva čeští dobrovolníci. Jeden letos v březnu, druhý loni v červnu. Taylor je tedy třetí obětí války rozpoutané kremelským diktátorem Vladimirem Putinem (70).

Přečtěte si
illenne
18. 5. 2023 • 10:28

Pokaždé, když vidím UA, jak sedí v kavárně na kávičce, venku elektronickou cigaretu, kávu v kelímku, tak si pomyslím, co tady vlastně dělají. Proč se z některých našich stávají vlastním rozhodnutím dobrovolnící, což mi hlava nebere, proč jdou na frontu při tak velkém riziku. A oni prý "oddychajut". Tohle přece není normální. Miliardová pomoc nejen od nás, ale i od dalších států přijde nazmar. Vše si tam rozstřílí a oni tady oddechují. Pokud i 100 000 z pracuje, tak co dělají další statisíce, když odečtu školáky a seniory.

Uživatel_5571928
17. 5. 2023 • 12:35

Byla to jeho volba, nepadl pri obrane CR...

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.