Zemřela mluvčí Charty 77 Petruška Šustrová (†75): Z vězení na ministerstvo! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Zemřela mluvčí Charty 77 Petruška Šustrová (†75): Z vězení na ministerstvo!

Petruška Šustrová byla statečná žena.
Petruška Šustrová byla statečná žena.  (Foto Paměť národa)

Patřila mezi významné osobnosti českého disentu, ve vězení za podvracení republiky strávila dva roky. Pražská rodačka Petruška Šustrová zemřela tiše včera brzy ráno ve věku 75 let.

Po listopadu 1989 byla Petruška Šustrová náměstkyní federálního ministra vnitra. Díky své práci v publicistice za rok 2009 získala novinářskou Cenu Ferdinanda Peroutky. „V každém člověku je poloh víc a ve společnosti také,“ byla přesvědčena bývalá chartistka, mluvčí Charty 77 a disidentka, novinářka a překladatelka Šustrová.

Působila v občanských komisích prověřujících bývalé členy Státní bezpečnosti i v Radě Ústavu pro studium totalitních režimů. Vždy si vážila lidské obyčejnosti, dokázala odpouštět, věřila, že kouzlo vzájemného porozumění tkví ve vědění. Milovala knihy, až do maturity si četla pod lavicí. „Jediná cesta je vzdělávat o historii tak, aby to nebyl mýtus o hrdinech a vrazích. Protože to je málo. Většina lidí nejsou ani hrdinové, ani vrazi. Lidský příběh je přece daleko složitější,“ říkala.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.