Zdeněk Svěrák: OPLETAČKY S POLICIÍ KVŮLI AUTU | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 23. dubna 2024

Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří

Zdeněk Svěrák: OPLETAČKY S POLICIÍ KVŮLI AUTU

Dlouho skrývané tajemství cimrmanologa Zdeňka Svěráka: Koupil auto od Havla!
Dlouho skrývané tajemství cimrmanologa Zdeňka Svěráka: Koupil auto od Havla! (FTV Prima, Tomáš Vrbenský / Blesk)

Ještě za totality odkoupil Zdeněk Svěrák (85) zachovalého »golfa« od bývalého prezidenta Václava Havla (†75). Jaké pak bylo jeho překvapení, když měl v začátcích na silnici v patách neustále příslušníky tehdejší Veřejné bezpečnosti. Za vše mohla SPZ s číslem 77!

Havel byl totiž signatářem petice Charta 77 a bojovníkem za lidská a občanská práva, jež minulý režim potlačoval. Číslo z roku, kdy dokument vznikl, tak měl i na SPZ »golfu«, který od něho koupil Svěrák. A tehdejší disident budoucí prezident o něj znovu požádal při přihlášení nového vozu.

Vzkaz Václavu Havlovi nahráli Zdeněk Svěrák, herec Bolek Polívka a Marek Šimon.

Video se připravuje ...

Plácli jsme si

„To bylo ještě za totáče. Honza Kašpar (dlouholetý člen Divadla Járy Cimrmana a také milenec Olgy Havlové, pozn. redakce) s ním kamarádil a říkal – hele, Vašek prodává golfa. Docela zachovalý auto. Dozvěděl jsem se cenu a řekl jsem, že jo,“ vyprávěl Svěrák během natáčení 7 pádů Honzy Dědka s tím, že pak šel s Havlem na dopravní inspektorát auto přehlásit.

Číslo 77

Havel návštěvu úřadu využil i k přihlášení svého nového vozu a tam Svěráka poněkud překvapil. „Úřednice se ho ptala, jestli by na espézetku chtěl nějaké číslo, které má rád. A on řekl, že by byl rád, kdyby tam bylo číslo 77 – a ta paní bezelstně řekla, že to nebude problém,“ vzpomínal herec se smíchem s tím, že sedmasedmdesátka byla i na starém autě.

Zdeněk Svěrák po pěti letech před kamerou: A zase ze života

Video se připravuje ...

„A za mnou pak chvíli jezdili fízlové,“ popsal na závěr, jakou sílu mělo obyčejné číslo za dob totality. Navíc estébáci tohle auto znali, měli ho v merku už pár let. Další neuvěřitelné historky nejen ze Svěrákova života, ale i jeho kolegů z Divadla Járy Cimrmana můžete sledovat dnes ve 21.35 na Primě.

 



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.