Abrhám trnem v oku Svěráka? Spor trvá 40 let | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Abrhám trnem v oku Svěráka? Spor trvá 40 let

Josef Abrhám původně ve Vrchní, prchni! hrát neměl
Josef Abrhám původně ve Vrchní, prchni! hrát neměl (Foto ČTK, reprofoto ČT, ara)

Od natočení kultovního snímku Vrchní, prchni! sice uběhlo už hodně vody, jeho tvůrce Zdeněk Svěrák (85) se ale stále nemůže zbavit pochybností, jestli by výsledek náhodou nebyl ještě lepší, kdyby mu do jeho idei tenkrát režisér Ladislav Smoljak nehodil vidle. 

Zakladatele Divadla Járy Cimrmana Ladislava Smoljaka a Zdeňka Svěráka pojilo skutečně silné pouto. Když Smoljak v roce 2010 zemřel, Svěrák se nechal slyšet, že se počítá mezi pozůstalé. „Budu teď pár dnů truchlit. Vzpamatovat se bude pro mě hodně težké,“ řekl krátce po skonu přítele Blesku. Letité přátelství mělo ale podle zjištění magazínu Sedmička i jeden kritický moment, který Svěrák ne a ne strávit. 

Josef Abrhám (73): S Libuškou to byla láska na první pohled

Video patří k placenému obsahu Blesku
Odemknout video

Ačkoli byl Josef Abrhám (81) v příběhu o falešném vrchím naprosto nezapomenutelný, Svěrák s ním původně nepočítal. „Když jsem to psal, představoval jsem si, že Vrána bude Petr Nárožný (83), ale Láďa říkal: ‚Nárožný má nálepku takového cholerického komika a já bych chtěl, aby to od začátku nebyl komik. Aby to postupně nabývalo humorný charakter'. Rozhodl se, že dá tu roli Pepíkovi. Těžko říct, jestli je to dobře, nebo ne,“  nechal se Svěrák slyšet při představení autobusové zastávky U Prdlavky, která byla pojmenována podle přezdívky knihkupce Dalibora Vrány a jeho nezapomenutelném velorexu. „Pepík to udělal nádherně, ale nevím, jak by to udělal Petr,“ dodal pochvalně, ovšem bylo cítit, že červíček ve Svěrákovi stále hlodá. 

Tohle jsou vnuci Abrháma a Šafránkové: Co říkají o prarodičích?

Video se připravuje ...



Přečtěte si
hanecek
10. 2. 2022 • 12:56

Svěrák je bez Smoljaka skutečnou nulou. A k tomu senilita...

begonie
3. 12. 2021 • 06:10

Myslím, že Ladislav Smoljak udělal dobře, že si prosadil Josefa Abrháma., kterému role seděla a navíc i v manželské dvojici s Libuší Šafránkovou to byla bomba Ale tu facku, kterou mu Libuška ve filmu vypálila, ta byla ale pořádná.....chudák, takovou pumelenici možná ani nečekal.....

Larry61
2. 12. 2021 • 19:08

Ale kuš ty brepto!

nika70
2. 12. 2021 • 15:41

Není náhodou slovo Idea podle vzoru žena???

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.