Jmenuji se Igor Hnízdo! Zaznělo v Obecné škole před 30 lety! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Jmenuji se Igor Hnízdo! Zaznělo v Obecné škole před 30 lety!

Jmenuji se Igor Hnízdo!
Jmenuji se Igor Hnízdo!  (Foto ČT, archiv Z. Svěráka, ara)

Byl to malý velký svátek. Poslední velký úspěch znárodněné československé kinematografie, zároveň první celovečerní film Jana Svěráka (56). Stejně malebný jako zábavný, plný hvězd i hlášek. Obecná škola vstoupila do kin před 30 lety.

První nostalgické zastavení otce a syna Svěrákových přišlo do kin 1. srpna 1991. Celovečerní režijní debut Jana Svěráka pak získal nominaci na Oscara 1992 za nejlepší neanglicky mluvený film. Možná důležitější ale je, že na scénu přivedl oblíbené i začínající herce a dodnes těší diváky citlivým humorem, nadsázkou a malebnými obrazy. „Film byl původně psaný pro Víta Olmera, který se jej zřekl. Barrandov se mě proto zeptal, jestli bychom to nedali klukovi. Byl to risk, ale on se na to tak důkladně připravil, že štáb ještě nikdy nezažil, aby produkce nestíhala režii,“ prozradil Českému rozhlasu Zdeněk Svěrák (85) o vzniku snímku. Ten je zároveň jeho osobní vzpomínkou na dětství v období po druhé světové válce.

Betlémské světlo dotočeno, hlásí Svěrákovi: Jak to vypadalo poslední natáčecí den?

Video se připravuje ...

Tříska přebil originál

Kromě skvěle vybraných dětských představitelů, kdy tehdy desetiletý Václav Jakoubek (41) byl pro hlavní roli Edy Součka vybrán z více než 1200 dětí, se na plátně sešlo i trio režisérů. Irena Pavlásková (61) coby svůdná paní tramvajáková, Karel Kachyňa (†79) jako školní inspektor a Jiří Menzel (†82) v roli gynekologa Kalabana. Všechny ale uchvátil Jan Tříska (†80) v legendární roli učitele, své první po návratu z emigrace. „Já když dneska vzpomínám na svého učitele, podle kterého jsem postavu napsal, už si ho neumím představit, Tříska mi ho přebil. Když vzpomínám na dětství, tak mě učí Tříska,“ řekl Svěrák. „Jmenuji se Igor Hnízdo!“ je také jedna z nezapomenutelných hlášek filmu, který doslova hladí už třicet let.

O čem »učí« Obecná škola

Příběh se odehrává v prvním poválečném školním roce 1945 – 46 na pražské periferii. Desetiletý Eda tu se svým kamarádem Tondou zažívá nejrůznější klukovská dobrodružství. Ta ovšem nic neznamenají ve srovnání s hrdinskými činy, kterými se holedbá nový učitel – přísný, ale spravedlivý vlastenec Igor Hnízdo, jenž na stupínku sebevědomě vystřídá zhroucenou učitelku Maxovou (Daniela Kolářová, 74). Klučičí třídu fascinuje stejně jako ženy ve svém okolí, včetně Edovy maminky (Libuše Šafránková, †68). Ale skutečnějším hrdinou Edova života se nakonec ukáže být nenápadný, puntičkářský otec Souček.

Místo natáčení čeká demolice

Dřevěné pavilony dosud sotva stojící Na Slatinách v desáté městské části metropole, půjdou k zemi a místo nich tu vyroste moderní čtvrť. V minulosti v nich sídlila základní škola, dřevostavby patřily hlavnímu městu, ale v posledních letech je osídlili hlavně lidé bez domova. Na špatném stavu budov se podepsala léta bez údržby i požáry. Nový vlastník, jímž je developerská firma Horizon Holding, plán jejich demolice potvrdil už před třemi lety. Dnes trosky budov stále stojí, výstavbu zbrzdila i pandemie koronaviru. Jisté je, že místo, které se nikdy nestalo historickou ani kulturní památkou, zachováno nebude, jen na filmovém pásu.

Blesk Podcast: Na stopě po Járu Cimrmanovi a zmizelých stopařkách

Video se připravuje ...

Víte, že...

...nabídku role poštovního úředníka ve filmu dostal i tehdejší ministr financí Václav Klaus, měl říct jen: „Zaplatili?“, na návrh ale nikdy neodpověděl.

 



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.