Z legrace vypěstoval citrus bez sázení: Roste přímo z parapetu! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 27. dubna 2024

Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav

Z legrace vypěstoval citrus bez sázení: Roste přímo z parapetu!

Daniel Bozner se svým unikátem na parapetu.
Daniel Bozner se svým unikátem na parapetu. (Foto Aha! – Jitka Pecharová)

Kuriózní výpěstek bez květináče a hromady zeminy se podařil zahradníkovi a nadšenému experimentátorovi s citrusy Danielu Boznerovi (48) ve Smiřicích. Má citroník, který roste přímo z okenního parapetu.

„Jen tak z legrace jsem před dvěma roky zapíchl do sto let starého shnilého parapetu s troškou asi jednoho centimetru hlíny ulomený výhonek řízku citrusu, on do něj překvapivě zakořenil a teď už plodí,“ popsal zahradník. „Asi má rád vápník, vyhovuje mu ta malta a omítka v cihlách,“ usmál se pěstitel. „Akorát ho trochu přihnojuju,“ dodal Daniel Bozner, kterému na nevšedním místě rostoucí citroník urodil již tři plody. Předpokládá, že ve stěně mohou rostlince časem narůst i přes metr dlouhé kořeny. Narušení zídky se ale nebojí, protože citrusy je nemají mohutné. Dokud se mu bude dařit, nechá ho tam.

Dvanáct druhů najednou

Zahradník pěstuje ve Smiřicích citrusy i klasicky ve skleníku, kde má i jeden zajímavý exemplář. Keř tropické lumie, na který během minulých let postupně rouboval další druhy citrusů a nyní na něm rostou i citrony, pomeranče, mandarinky, grepy, zastoupené celkem 12 odrůdami. Liší se barevně, velikostí i chutí. „Je tam i mrazuvzdorný citron. Jediný, který přežije naši zimu,“ řekl pěstitel.

Úroda bude velká

Letošní úroda citrusů pěstovaných Danielem Boznerem vypadá velmi dobře. Vrchol sklizně by měl být nyní v lednu. „A bude toho asi víc než loni. Jak jsou totiž ty citrusy starší, tak mají více květů, takže toho i víc dozrává. Předpokládám, že bude minimálně 50 citronů, asi 40 mandarinek a 30 pomerančů,“ odhadl zahradník. „Já ale plody nikdy nesklízím tak, že je utrhnu, ale čekám, až samy odpadnou,“ uzavřel vášnivý citrusář.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.