Rádce Aha! 7 tipů, jak citron využít v domácnosti! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Rádce Aha! 7 tipů, jak citron využít v domácnosti!

Citron
Citron (istock.com)

Někteří si bez citronu nedovedou přestavit čaj, pro jiné je to nezbytný doplněk ke smaženému řízku... Věděli jste ale, že tento žlutý citrus toho dokáže u vás doma udělat daleko více? Například provoní ledničku, poradí si se skvrnami na oblečení a jako sušený bezvadně funguje proti molům!

1) Pomocník při praní

Na skvrny na vašem oblíbeném kousku oblečení stačí smíchat stejný podíl vody a citronové šťávy. Textilii namočte a fleky zkuste směsí vydrhnout... Citron můžete využít také jako přírodní bělidlo. Kromě klasického pracího prostředku, který běžně používáte, nalijte na prádlo do pračky ještě jeden hrneček citronové šťávy. Uvidíte sami. Prádlo bude nejen bělejší, ale také voňavější!

2) Ovoní koš na odpadky

Tenhle problém řešil snad každý. Otevřete odpadkový koš a praští vás do nosu zápach... Dlouhodobé řešení? Na dno odpadkového koše rozmisťujte slupky z oloupaného citronu. Na ně pak už normálně dávejte pytel na odpadky, jako jste zvyklí. Citrusová vůně eliminuje zápach. Jednou za čtrnáct dní slupky vyměňte za nové.

3) Poradí si s obědovými krabičkami

Po nějaké době se každá plastová obědová krabička buď zabarví, nebo na ní zůstanou stopy po různých pokrmech. Takovou krabičku klasicky umyjte a pak ještě přetřete rozkrojeným citronem.

4) Zvládne i nerez

Smíchejte citronovou šťávu se solí (případně můžete přidat také jedlou sodu) a touto směsí můžete vyčistit všechny nerezové plochy, které máte doma. Nejlepší postup je takový, že si tento domácí prostředek nastříkáte na houbičku a vrhnete se na to.

5) Odpuzovač molů

Moli nemají rádi kyselý zápach z citronu. Proto ho nakrájejte na kolečka a usušte je. Pak plátky vložte do látkového sáčku a umístěte do skříně s oblečením...

6) Vyčistí prkénko

Je pravdou, že kuchyňská prkénka patří k nejvíce znečištěným věcem v domácnostech. I zde vám proto pomůže obyčejný citron! Vezměte jeden kus, rozkrojte ho a půlkou celé prkénko potřete. Nechte chvilku působit a klasicky umyjte.

7) Lapač pachů v ledničce

Citron, respektive citronová šťáva, funguje i jako lapač pachů v ledničce. Proto naneste trochu na vatový tamponek a vložte ho do chladničky. Samozřejmě platí, že předtím musíte odstranit všechna aromatická jídla a vše, co v ledničce už dávno nemělo být a co zápach nejspíš vytvořilo.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.