Daniel Bozner (47) je mistr v pěstování citrusů! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Daniel Bozner (47) je mistr v pěstování citrusů!

Zahradník u keře, na kterém rostou lumie, citrony, pomeranče, mandarinky a časem by měly přibýt i grepy.
Zahradník u keře, na kterém rostou lumie, citrony, pomeranče, mandarinky a časem by měly přibýt i grepy. ( Foto Aha! – Jitka Pecharová)

Pěstování citrusů v Česku není už nic zvláštního. Daniel Bozner (47) ze Smiřic se mu věnuje už přes deset let. Má všechny známé druhy. A dokonce také keř, na kterém najednou rostou citrony, lumie, pomeranče i mandarinky.

Keřík se čtyřmi druhy tropického ovoce vytvořil vášnivý zahradník zhruba před pěti lety. „Měl jsem doma keřík lumie, a když jsem byl na dovolené na Rhodosu, tak jsem si odtamtud přivezl u hotelu uříznuté větvičky citronu a pomeranče. Ty jsem na něj narouboval,“ přiblížil vznik vícedruhového citrusovníku, pěstovaného ve skleníku. Později na něm přibyl roub mandarinky. Poslední uchycená větvička je z grepu, který by mohl začít plodit za rok. V budoucnu by Daniel Bozner na keříku také rád viděl plodit limetky.

Každý rok je jiný

Právě v zimě na citrusovníku dozrává ovoce. Nyní je keř na vrcholu sklizně, s níž je zahradník letos spokojený. Už měl totiž i sezónu, kdy na něm našel z některého druhu jen jeden plod. Nyní je ale pěkně obalený. „Každý rok je jiný. Letos je nejvíc lumií, asi 35 kusů,“ odhadl zahradník počet plodů ovoce, podobného citronu. „Lumie ale není tak kyselá a je větší. Už jsem měl i jednokilovou lumii,“ pochlubil se pěstitel.

Celý článek naleznete v tištěné podobě Nedělního Aha! (30.1.2022)



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.