Oblíbená vůně květin na vás prozradí více, než byste čekali – komu voní citrusy a kdo preferuje kávové tóny? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Oblíbená vůně květin na vás prozradí více, než byste čekali – komu voní citrusy a kdo preferuje kávové tóny?

 (Fleurop-Interflora Česká s.r.o.)

Ze všech našich smyslů se nejvíce vzpomínek pojí s čichem. Není se čemu divit. Čichová paměť je totiž jedna z nejrychlejších – nervová zakončení v nose dělí od mozku jen několik centimetrů. Oblíbené vůně si spojujeme se zážitky, ale také o nás leccos prozradí.

Muži si často říkají, že narozeniny, výročí nebo svátek svatého Valentýna odbudou pugétem růží. Málokterý ale ví, že ženám růže příliš nevoní. Jestliže chce muž udělat dojem, měl by volit jemné vanilkové tóny, případně čerstvé vůně citrusů. Milí muži, čtěte pozorně!

Každá povaha ocení jinou květinu

Pokud se žena projevuje na první pohled extravagantně, máte prostor k experimentům. Vaše partnerka spíše než méně výrazné květiny ocení ty exotické. V takovém případě klidně kupte rostlinu v květináči – méně běžné palmy jako yucca, případně kávovník, ji zaujmou svou vůní i výrazným vzhledem.

Pozornější při výběru buďte v případě tiché a introvertní partnerky. Tento typ žen preferuje jemné citrusové tóny. Neznamená to ale, že nejvíce ocení pytlík s limetkami. Citrusovým aromatem se chlubí některé druhy pelargonií nebo kornice vonná – rostlina pocházející z Číny, která si svou oblibu našla i u nás. 

Vůně a ženská osobnost k sobě mají blízko. Správným výběrem si tedy můžete najít cestu do ženského srdce. Muži, buďte všímaví a dávejte pozor na to, jak se vaše partnerka projevuje.

Šplhněte si s tipy na správnou péči

Dávali jste pozor a vybrali tu pravou kytici. Co je to ale platné, když za několik týdnů uvadne? U vaší partnerky si uděláte očko i tím, že jí poskytnete rady, díky kterým zůstane květina čerstvá déle než několik dní.

V první řadě doporučujeme využít rozvoz květin od společnosti Fleurop. Tato firma rozváží květiny po celém světě – a to v předem určený čas, na předem určené místo. Díky rychlé přepravě kurýři přivezou květinou čerstvou a v perfektním stavu. Vyhnete se navíc povalování pugétu na zadní sedačce auta v nevzhledném balícím papíře.

Jakmile vám květinu dovezou domů, seřízněte její stonky. Květináři doporučují šikmý řez zhruba 2,5 cm nad koncem. Rostlina rychleji nasaje vodu a hnojící látky, které z přiloženého pytlíku nasypete do vody.

Jeden pytlík s hnojivem nestačí

Všichni víme, že při nákupu řezané květiny dostaneme pytlík s hnojivem. Jeden sáček je ale žalostně málo. Veškeré prospěšné látky totiž vylijete při první výměně vody – ta by měla probíhat jednou za dva dny.

Při nákupu si tak vyžádejte hnojivo navíc. Pořizovací cena činí pár korun a některá květinářství vám ho dají zdarma. Z květinářství odcházejte alespoň se čtyřmi sáčky s hnojivem. Díky tomu prodloužíte řezané rostlině život zhruba o týden.

Důležitá je i vhodná zálivka. Nikdy nevkládejte rostliny do čerstvě natočené vody. Vodu nechte odstát a zahřát na pokojovou teplotu. Pokud máte náročnější květiny, vodu převařte a nechte ji vychladnout.

Životnost prodlouží vodka i aspirin

Od zaručených rad od květinářů se dostáváme k babským radám. Ty říkají, že květině pomůže několik kapek vodky. Ta zabrání tvorbě etylenu, který nepříznivě ovlivňuje stárnutí květin.

Někdo do vázy rozdrolí i jednu tabletku aspirinu. Tento lék na bolení hlavy snižuje pH ve vodě a zajistí čerstvost řezané květiny.

Ať už využíváte jakékoliv rady, nezapomeňte na to, že řezaná květina nevydrží věčně. Jakmile vám zvadne, nevěšte hlavu. I ze sušených květin vytvoříte efektivní dekoraci, která vydrží i několik měsíců.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.